Egészséges étrend – 12 tipp a mellrák megelőzésére

Milyen ételeket kell kerülni vagy kiemelni?

Az, amit megeszünk, hatással van súlyunkra, az elhízás pedig növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Fontos tehát odafigyelni az egészséges étrendre. Lássuk, hogyan!

A mellrák kialakulásához több tényező is hozzájárulhat. Köztük van a túlsúly, az elhízás is, amely azonban egy megelőzhető dolog. Ha egészséges étrendet tartunk – vagyis zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, csirkében és halban gazdag a táplálkozásunk -, megnöveljük élettartamunkat.

Lássuk, mit tehetünk az elhízás, s ezzel együtt a mellrák megelőzése érdekében egészséges étrend segítségével. Mit együnk, mit ne és mi vet fel kétségeket?

1. Biztonságos-e a szója? A szója-alapú ételek, így a tofu, szójatej, edamame fitoösztrogéneknek nevezett kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek hasonlóak az ösztrogénhez. Korábban már felmerült, hogy ez okozhat problémát a mellrákkal küzdő nőknél, ugyanis a daganat ösztrogént használ a növekedéshez. Újabb tanulmányok szerint azonban a szója biztonságos, sőt csökkenti annak esélyét, hogy a betegség visszatérjen. Nem árt azért a szója kiegészítőkkel óvatosnak lenni.

2. Elhagyjuk-e a cukrot? A cukorfogyasztás csökkentése hozzájárulhat a mellrák megelőzéséhez. Hosszú ideje vita tárgya, vajon az édességek „etetik-e” a rákot. A helyzet ennél komplexebb: egy kanál cukor a kávéban nem eredményezi közvetlenül a rákos sejtek gyors növekedését, de érdemes odafigyelni a mennyiségre. A sok cukor rendszeresen fogyasztva elhízáshoz vezet és más állapotokhoz, melyek rákot okoznak.

3. Együnk több növényi alapú ételt: ha több ilyet fogyasztunk, mérsékeljük a mellrák esélyét. Kutatók szerint a stratégia segít megvédeni bennünket a legagresszívabb tumortól. A gyümölcsök és zöldségek fontos részei az egészséges étrendnek. Ráadásul ezekkel kontroll alatt tarthatjuk súlyunkat, mely elsődleges a mellrák megelőzés szempontjából.

4. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát: a feldolgozatlan búzát, rozst, zabot, kukoricát, bulgárt, rizst és árpát nyugodtan egészséges étrendünk részévé tehetjük. Ezek az élelmiszerek kellő mennyiségű tápanyaggal rendelkeznek, fitokémiai anyagokkal, melyek csökkentik a betegség visszatérését is. Védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen is – ez pedig fontos, mert a mellrák túlélőinél egyes kezelések károsíthatják a szívet.

5. Korlátozottan igyunk alkoholt: a mellrák és az alkoholfogyasztás közötti kapcsolat meglehetősen homályos. A sör, bor, likőr növeli a szervezet ösztrogén tartalmát, mely aggályokat vet fel a tumor kialakulásával kapcsolatban. Egyes tanulmányok szerint a mellrákot túlélők körében azok, akik egy-két italt isznak hetente, nagyobb eséllyel lesznek ismét betegek – más tanulmányok szerint azonban a mérsékelt alkoholivás jó. A hatások csekélyek mindkét esetben, ezért az alkalmankénti alkoholfogyasztás nem tiltott.

alkohol

6. Jó-e az organikus étel? Ezeket az élelmiszereket rovarirtók vagy gyomirtók nélkül termesztik. Egy magas minőségű francia tanulmány talált összefüggést a rák kockázatának csökkentése és ezen termékek között. A kérdés azonban ezzel még nem oldódott meg. A legfontosabb sok gyümölcsöt és zöldséget enni, s alaposan megmosni őket fogyasztás előtt.

7. Tények a zsírról: egyes tanulmányok szerint a mellrák megelőzése érdekében nem árt kerülni a sok zsírt, ugyanis az emlődaganatok növekedésében szerepet játszhat. Mivel a kérdés máig nem tisztázott, legjobb megoldás az egészséges étrend nevében korlátozni a telített zsírokat és a transzzsírokat, olyan ételekben, mint például a marhahús, vaj, sajt, fagylalt, sült ételek és sütött termékek. Fehérjéből pedig a sovány fajtákat, például halat és csirkét fogyasszunk.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.