Pri-pri-priorizálni

Ahogy „öregszik” Szuhai Nóra, egyre tudatosabbá válik számára, a legnagyobb kincse az ideje. A humán fejlesztőnek már nem csak az a fontos hány napot tudhat maga mögött, hanem az is, mennyi élményt és kihívást élt meg.

A múltkori beszélgetésünk az életciklusokkal kapcsolatban, hogyan függ össze a mindennapjainkkal?

Egy napot is tekinthetünkúgy, mint életünk szakaszaira, életidejére. A hajnal a születésé, a reggel a gyerekkoré, a délelőtt a fiatalkoré, a kora délután a felnőttkor, az este az öregség, az éjszaka pedig az elmúlás ideje. Bár mindenkinek megvan mikor a legaktívabb, általánosságban elmondható, hogy az emberek délelőtt 9 és este 19 között a tudnak a legjobban nyüzsögni. Ezért a napi időbeosztás is kulcsfontosságú, és része annak a sikerreceptnek, amely ahhoz kell, hogy sikeresen tudd élni az életedet.

bwpbm7665

Áruld el kérlek, hogyan!

Attól függetlenül, hogy kamasz vagy-e vagy felnőtt, oszd be az idődet úgy, hogy tudd,  mikor mit fogsz csinálni. Tervezd meg a napodat! De vigyázz, mert ha túlterheled, savanyú lesz a gyümölcs, vagy pedig beleszakadsz.Ha túl sokat vállalsz be, akkor ez egy idő után olyan fizikai fáradtsághoz vezet, hogy megbetegszel.Általánosságban elmondható, hogy egy nap 5 feladatot tudunk elvégezni. Ebben lehet kisebb-nagyobb egyaránt. Ezt az 5 feladatot viszont úgy kell beosztani, hogy az tegye ki a legnagyobb részt, amitől a legnagyobb „hasznot” reméled, a legfontosabb neked. Itt ne csak a pénzre gondolj! „Haszon”, azaz számodra értékes dolog lehet a tanulás, ha kevésnek éled a tudásod, de lehet a barátság is, ha nincsenek barátaid. Lehet udvarlás, ha nősülni szeretnél, vagy férjhez menni.

uvfz9npa1

Tehát úgy lehetek sikeres, ha sorrendet készítek a heti és napi feladataimról. Ezt miért nem tanítják az iskolákban?

Az oktatási intézmények az informális tudásod gyarapításával foglalkoznak. Nekem pl. mint magánember és mint az Élj a Tehetségeddel Generációs Mentorprogram vezetőjének az is az egyik célom, hogy megtanítsalak, neveljelek benneteket priorizálni. Hosszú távon csak úgy tudtok működni, akkor lesztek sikeresek, ha az energiáitokat jól beosztjátok. Amikor túl sok mindent akartok egyszerre, – bármennyire is tehetségesek vagytok – azért nem jön a teljesítmény, mert szétaprózzátok az energiáitokat. Mindent akartok egyszerre, és rövid idő alatt.

Ha megtanuljátok azokat a technikákat és módszereket, amik a jó adottságaitok és a tudásotok mellé kellenek, látjátok a fejlődésetek ívét, a befektetett munka eredményeit, javul az időbeosztásotok, nagyobb a valószínűsége a sikereteknek is. Bartók Béla vagy Puskás Ferenc nem elég hogy jó adottságokkal született, nézd meg mennyi időt töltött a képességei csiszolásával. Náluk nem volt kérdés, mivel foglalkoznak az idejük nagy részében. Meg volt a prioritás az időbeosztás és ennek az eredménye is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.