Patai Anna: Kicsi a bors, de…

A Csillag születik vagy az X-Faktor című tehetségkutató műsorokban évről évre egyre fiatalabb jelentkezőkkel találkozhatunk, így a zsűritagok és a közönség is nem egyszer meglepődve hallgatták, milyen óriási hangok törnek elő egészen pici gyerekekből.

Sokan emlékszünk még a bájos Patai Annára, aki az ítészek mellett versenytársait is elbűvölte kedvességével és tehetségével, pedig mindössze 11 éves volt, amikor jelentkezett a versenyre, ahol számos felnőttet szorított ki a ringből. De vajon, hogy fér ekkora hang ilyen apró emberekbe?

„A pubertás kor körül a lányok gégéje igen gyors fejlődésnek indul, és minden irányba kiszélesedik. Ilyenkor gyakran szembetűnő a különbség gyerekes énekhangjuk és érettebb beszédhangjuk között” – magyarázza Bing-Yi Pan, a Fejlődő Énektudás Interdiszciplináris Kutatásának egyik munkatársa.

patai_anna_enekel

Amikor a gége már majdnem teljesen kifejlődött, a profi képzés segíthet a lányoknak abban, hogy gyorsabban eljussanak a lihegő énekléstől a tiszta, erős hangokig. „A zeneileg tehetséges lányok pusztán azáltal, hogy sokszor meghallgatnak egy profi énekest, képesek elénekelni ugyanazt a dalt” – teszi hozzá Annabel Cohen, a kanadai Prince Edward Island Egyetem pszichológia professzora, aki a fenti Kutatás vezetője.

„Mivel számtalan zene beszerezhető manapság, egy fiatalnak elég, ha rendszeresen hallgatja kedvenc előadóját és saját hangját megpróbálja olyanná formálni, amilyen az adott énekesé. Ehhez persze nagyon jó hallás és hang kell, amivel nem minden gyerek rendelkezik.”

Bármit is gondolunk saját gyerekeinkről, Graham Welch, a London Egyetem munkatársa azt tanácsolja, sose mondjuk nekik, hogy nem tudnak énekelni, mert ezzel meggátolhatjuk őket abban, hogy valaha is kibontakoztathassák esetleges zenei tehetségüket.

Forrás: