Kamaszok és a környezeti nyomás

„Gyerünk már! Mindenki ezt csinálja! Most tényleg ki akarsz ebből maradni?” Tenni, vagy nem tenni? Mit mond a barát?

A szülők talán akkor lehetnek a legnyugodtabbak kamaszkorú gyerekükkel kapcsolatban, ha tudják, hogy jó társaságban van, és a barátai nem fogják bajba keverni. Hiszen a legtöbb őrültség vagy veszélyes dolog inkább tűnik egy remek kalandnak, ha a haverokkal együtt lehet művelni. Cigi, pia, drogok? Bolti lopás? Verekedés? Biztos nem lehet baj belőle, ha minden barátod benne van a buliban. Vagy mégis?

Környezeti hatások

A kamaszkorban a szülők, tanárok, vagy más felnőtt véleménye helyett egyre inkább meghatározó a kortárs csoportok viselkedése. A beilleszkedés és egy csoport tagjaként való működés válik a kamaszok számára az elsődlegessé.

Ezek a szubkulturális közösségek kifejezik az egyén identitását a társadalom felé. Hasonló zene, azonos érdeklődési kör, vagy családi háttér, esetleg lakóhely, a végeredmény ugyanaz: amit a csoport tesz, azt követik a csoport tagjai is.

Nem lehet nemet mondani!

Elképzelhetetlen nyomás nehezedik arra a fiatalra, akinek bár kétségei vannak a dolgok helyességét illetően, de nem utasíthatja el a felkínált ajánlatokat, vagy lehetőséget, hiszen az egyben a csoportból való kiközösítést is jelentené. Tenni, amit a többiek is, még ha ellent is mond ez annak, amit a nevelése, gondolkodásmódja diktál.

Veszélyes barátok

A szaftos élménybeszámolók szexuális kalandokról, éjszakai tivornyákról, másnapos fáradtságról, vagy akár törvénybeütköző tettekről, mind egyfajta kényszert jelent a kamasz számára. ,,Nekem is ezt kellene tennem, hogy elfogadjanak?” – vetődik fel a kamaszokban a kérdés. A bizonytalanságot megerősíti a többiek az élcelődése a „zöldfülű” csoporttaggal szemben, ennek pedig a legkönnyebben úgy lehet véget vetni, ha az elvárásnak megfelelően cselekszünk, lesz, ami lesz.

Van B verzió is?

Természetesen ez a legegyszerűbb döntés, azonban sok esetben ez a helytelen megoldás. A többiek nyomására alkoholizálni, dohányozni, vagy drogokat kipróbálni, majd széttárt karokkal várni, hogy elnézőek legyenek velünk, nem jó döntés.

Felnőtté nem csak a kamaszkori botlásokkal válik az ember, hanem a felelősségteljes gondolkodás elsajátításával is. Természetesen lehet – és talán kell is – feszegetni a határokat, de sosem szabad ész nélkül a falnak rontani!

Mit tehet egy szülő?

Ez mindig bonyolult, hiszen nehéz észrevenni a korai jeleit annak, hogy a kamasz rossz útra tévedt. Ha mégis gyanakodnak a szülők, még komplikáltabb erről az ösvényről levezetni, hiszen a tiltás ritkán éri el a megfelelő hatást. Mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulni tanácsért, esetleg a fiatal részvételével együtt, közösen megkeresni a kivezető utat!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu