Miért hazudnak a tinik?

Mit tegyen a szülő, ha a tini gyermeke úgy érzi, a hazudozás járható út? Hazugságok a kamasz szájból.

A szülők tiltó szava miatt a tinik hazugsággal igyekeznek elérni azt, amire vágynak. Amikor azt érzik, az igazmondás nem lesz hasznos számukra, és csak egy cél lebeg a szemük előtt, képesek valótlant állítani, hogy teljesüljön akaratuk. Kinek, mikor és miért hazudnak a tinik? Hogyan kezeljük, ha fény derül a füllentésre?

Bizalom játék

A szülőknek nehéz feladat egy ponton túl hagyni, hogy gyermekük meghozza saját döntéseit. Azonban bízniuk kell abban, hogy az évek alatt már sikerült megtanítaniuk csemetéjüknek, hogyan lehet etikusan és helyesen dönteni.

Persze nem mindig elég a szülői nevelés, olykor eltéved a tini. Ha azon kapjuk gyermekünket, hogy hazugságokkal próbál félrevezetni minket, az első teendő kideríteni, miért érez erre kényszert.

hekg52s71

Túl nagy a szigor?

A hazugságot több tényező is kiválthatja. Fontos, hogy ilyen esetekben partnerként kezeljük a gyermekünket és közvetlenül tőle is megkérdezzük, miért érzi szükségét a hazudozásnak. Legtöbbször az őszinte beszélgetés feloldja a feszültséget a fiatalban, és orvosolható a probléma. A füllentések oka lehet a szigortól való félelem, a környezet szimpátiájának kiváltása, bizonytalanság, vagy önértékelési zavar.

Beismeri-e a tini?

Ha a viselkedészavarral tisztában van a kamasz, az már az első lépésnek tekinthető. Ha konzekvensen tagadja hazugságait szülei, vagy környezete előtt, mindenképpen orvosi segítségre van szükség, mivel bizonyos esetekben ez a magatartás más betegség előjele lehet.

Sorozatos füllentés

A beteges hazudozás egyelőre nem definiált és lejegyzett pszichés betegség, azonban ha a következő tüneteket észleljük, érdemes a dolgok mélyére ásni.

Általában ismétlődő viselkedésről van szó, melyre nem külső okok kényszerítik a személyt, illetve nem minden esetben van tudatában a történetek valótlanságának. A hazugságok sorozatosan előfordulnak, és hosszú idő elteltével sem képes meggátolni az illető, hogy ismét füllentsen.

kamaszok4

Mi a teendő?

A hazugság mértékétől és gyakoriságától is függ, szükséges-e orvosi segítséget kérni, vagy kivizsgáltatni a tinit. Abban az esetben, ha a füllentés oka nyilvánvaló, általában a szülői szó, és a közös megbeszélés elegendő megoldást jelent.

Amennyiben a kamasz tagad, illetve magának sem ismeri be, hogy problémái vannak – és lesznek, ha folytatja a viselkedést -, már nem elegendő a családon belüli segítségnyújtás.

A fiataloknak szükségük van a szülői útmutatásra, emellett mindig törekedjünk arra, hogy gyermekünk merjen beszélni érzelmeiről, gondjairól. Ha bizalommal fordulhat hozzánk, nem fogja a hazugság árán elérhető könnyebb utat választani. Ilyen esetben szócsatára számíthatunk, de füllentésre nem.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.