Zacher: Számukra életveszélyes a COVID

Magyarországon minden harmadik felnőtt elhízott, és minden második túlsúlyos. A COVID az elmúlt két évben csak rontott a helyzeten.

Nemzetközi kutatások szerint az emberek 35 százaléka hízott a járvány idején, átlagosan nagyjából 3 kilót. Ez Magyarországra is érvényes – mondta az Elhízástudományi Társaság elnöke az RTL Híradónak. Zacher Gábor toxikológus szerint a koronavírus magas magyar halálozási adatai is mutatják, hogy az elhízás milyen súlyos kockázattal jár.

Magas vérnyomás, cukorbetegség – ez a két szó együtt vagy külön-külön, de rendre szerepel a koronavírusban elhunytak alapbetegségei között.

Mindkét betegséget okozhatja az elhízás, amelyben Magyarország az élmezőnyhöz tartozik. A negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk a világon” – mondta Zacher Gábor. A toxikológus főorvos, aki jelenleg is a Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozik, azt mondja: a covidjárvány különösen rámutatott az elhízás veszélyeire. – Azok a betegek, akik elhízottak, biztos, hogy rendelkeznek más egyéb betegségekkel is, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség – ami nagyjából annyit jelentett, hogy ha egy 60 év fölötti elhízott, akinek ezek a betegségei jelen voltak az életében, bekerült koronavírus-fertőzéssel a kórházba, rossz állapotban, és lélegeztetőgépre került, gyakorlatilag szinte 100 százalékos valószínűséggel meghalt.”

A covid pedig csak rontott a helyzeten – mondják a Magyar Elhízástudományi Társaságnál. Nemzetközi kutatások szerint az emberek 35 százaléka hízott el a járvány alatt. A britek például átlagosan 3 kilót szedtek fel. 30 százalékkal nőtt az egészségtelen ételek, például a chipsek fogyasztása, és húsz százalékkal az alkoholé.

Magyarországon is hasonló vagy nagyobb mértékben romlott az egészségtudatos magatartás – ami már eleve sem volt megfelelő. Halmy Eszter, a társaság elnöke azt mondta, Magyarországon minden harmadik felnőtt elhízott, és minden második túlsúlyos, gyakorlatilag a felnőtt lakosság kétharmada és a gyerekek durván egynegyede túlsúlyos vagy elhízott. Ez világjelenség, ma már globálisan mintegy 800 millió elhízott van, és a túlsúlyosakkal együtt a számuk mintegy hárommilliárdra tehető.

Kónya Rebeka dietetikus szerint akár már egy kis odafigyeléssel is meg lehet fordítani ezt a folyamatot.

„Ilyen módszer, ha például előző nap elkészítjük, amit másnap enni fogunk, és így lesz időnk tudatosan végiggondolni a választásainkat, Így elkerülhető, hogy ha ránk jön a nagyon nagy éhség, beugorjunk egy pékségbe vagy boltba, és kész árukat vegyünk, például chipseket és csokikat. A dietetikus ugyanakkor azt mondja: az életmódváltást vagy diétát legtöbbször érdemes orvosi vizsgálatnak megelőznie, mert az elhízás hátterében különböző betegségek is állhatnak” – mondja a szakember.

Olvasd el ezt is!

Nagy felismerés – Ezért gyakoribb a COVID az elhízottaknál

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.