Nagy felismerés – Ezért gyakoribb a COVID az elhízottaknál

Feltételezések eddig is voltak, de most már kutatás is bizonyította, hogy a COVID képes megfertőzni a zsírsejteket.

A kutatók legújabb megfigyelései alapján a koronavírus a zsírszövetek sejtjeit is képes megfertőzni – írta a The New York Times a Stanford Egyetem által kiadott, külső szerzők által még nem ellenőrzött tanulmány alapján, amit a hvg szemlézett. Tracey McLaughlin és Catherine Blish orvosok elmondták, hogy ez tekinthető a szervezet Achilles-sarkának is, amit a koronavírus arra használ, hogy súlyosabb állapotot idézzen elő. Ez válasz is lehet arra, hogy a súlyos Covid miért gyakoribb az elhízottaknál – számol be az Egészségkalauz.hu.

A felfedezés szerint a zsírszövetek biológiailag aktív, hormonokat és immunrendszeri fehérjéket termelnek, amelyek más sejtekre hatnak, elősegítve az alacsony fokú gyulladás állapotát még akkor is, ha nincs fertőzés. Vagyis, egy elhízott szervezetben akár folyamatosan is jelen lehet a gyulladás, és minél nagyobb a zsírtömeg, annál erőteljesebb a gyulladásos válasz.

McLaughlin, Blish és kollégái kísérleteket végeztek, aminek során zsírszövetet nyertek ki, és megfigyelték, hogy azok megfertőződhetnek-e Coviddal. Megállapították, hogy a zsírsejtek, emellett bizonyos immunsejtek, az úgynevezett makrofágok is megfertőződhetnek, és erőteljes gyulladásos választ válthatnak ki. A szakemberek úgy találták, hogy ez a jelenség a long Covid kialakulásához is hozzájárulhat.

Olvasd el ezt is!

Mi rontja jelentősen a COVID-dal szembeni esélyeket?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.