Vashiányos vérszegénység – Ez csak tünet, de milyen betegre utalhat?

A vashiány és a belőle adódó vérszegénység gyakori állapotnak számít. Elsősorban akkor alakul ki, amikor valamilyen oknál fogva megnő a szervezet vas szükséglete pl. fokozottabb növés, terhesség, szoptatás során.

Azonban, ha felnőttként várandósság/szoptatás nélkül valakinél vashiányos vérszegénység alakul ki, úgy fontos utánajárni a mögöttes oknak, hiszen ez minden esetben valamit jelez. 

Vashiány és vérszegénység

A vérszegénységnek (anémia) több típusa is létezik: ezek közül a legismertebb az a vashiányos vérszegénység. A vasra nagy szükség van a megfelelő vérképzéshez, mivel a hemoglobin egyik fő alkotórésze, valamint az oxigén hemoglobinon keresztüli szállításában játszik nagy szerepet. Amennyiben fokozódik a vas szükséglet (vagy nő a vasfelhasználás) és ezt a raktárakból nem képes a szervezet fedezni, úgy először vashiány, majd vashiányos anémia lép fel. Vérszegénységről akkor beszélünk amikor már a vörösvértestek, vagy/és a hemoglobin mennyisége a normál szint alá csökken.

Fotó: 123rf.com

Ezek a laborvizsgálatok a legszükségesebbek a diagnózishoz:

  • Vörösvértest
  • Szérum vas
  • Szérum ferritin
  • Transzferritin
  • Transzferritin szaturáció
  • TVF
  • Hemoglobin
  • MCV
  • MCH

A vashiányos vérszegénység tünet

“A vashiányos anémia mindig egy tünet, így azon kívül, hogy azt kezelni kell (étrend, gyógyszer, szükség esetén vénás vaspótlás), fontos a kiváltó ok felkutatása és annak rendezése” – tanácsolja dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza.

A leggyakoribb állapotok, melyek vashiányos vérszegénységhez vezethetnek

Nem megfelelő étkezés: az egyoldalú étkezés miatt különböző hiányállapotok alakulhatnak ki, így vashiány is. Ez főleg a vegetáriánusokat veszélyezteti, ugyanis a vas az állati eredetű táplálékokból tud a legjobban felszívódni. Ezen kívül nem jól összeállított fogyókúra is vashiányt eredményezhet.

Felszívódási zavar: a vashiányos vérszegénység hátterében gyakran találni valamilyen felszívódási zavart. Gluténérzékenység esetén pl.a vékonybél bélbolyhai károsodnak, így nem képes azokon keresztül a vas ideálisan felszívódni. Cöliákián kívül ok lehet még gyulladásos bélbetegség, de olyan onkológiai állapotok is, melyek hatással vannak a vas felszívódására.

Fokozott vérvesztés: ekkor nem elsősorban sérülés, komoly trauma miatti vérvesztésre kell gyanakodni, hanem olyan kórképekre, mint az erős menstruáció (ennek okát is érdemes kideríteni), vérzékenység, illetve a vérzéssel járó krónikus kórképek (aranyér, a gyomor-bél traktusból származó vérzések).

Tragikus hatással lehet a magzatra a vashiány

Forrás: https://napidoktor.hu/index