5 étel, amely ideális vérszegénység ellen

Ráadásul még finomak is

A hemoglobinban található vas- és fehérjetartalom fontos a szervezetet ellátó tápanyagok és oxigén szempontjából. A vérszegénység vashiánnyal jár, ezért nagyon érdemes odafigyelni sok vasat és vitamint magába foglaló élelmiszerek fogyasztására.

A vérszegénység élete során többször is érintheti az embert. Amikor a hemoglobin szintje a normális alá csökken, az ember vörös vérsejtjeinek száma is túl alacsony lesz: kialakul a vérszegénység.

Márpedig a hemoglobinban levő vasra és fehérjére szükség van az oxigén és tápanyagok szempontjából, melyek a szervezet egészét ellátják.

Fáradtság, sápadt bőr és gyakori betegségek – a vérszegénység ismert tünetei.

A vérszegénység meglepő tünetei

A vérszegénység jele többek között a depresszió, furcsa érzés a lábakban és kezekben, fáradtság, memóriavesztés és gyengeség. Ha bármelyiket észleljük e tünetek közül, ajánlott konzultálnunk egy orvossal, aki diagnosztizálja az állapotunkat – egyszerű vérteszttel.

A vérszegénység fő oka a B12 vitamin vagy folsav és a vas hiánya.

Nagyon fontos olyan étrendet követni, mely egészséges élelmiszereket foglal magába, tartalmaz folsavat, avagy B12 vitamint és vasat.

Íme néhány étel, melyek segítenek vérszegénység esetén.

1.Tojás: antioxidánsban és fehérjében gazdag, ez segít újratölteni az elveszített vitaminokat vérszegénység során. Kiválóan használható étel, kevés kalória van benne, de nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz. Egy nagy tojásban kb. 1 mg vas van.

Foto:123rf.com

2.Szójabab: ahhoz, hogy minden előnyét magunkénak tudhassuk, megfelelően kell elkészíteni ezt az ételt. Mivel fitinsavat tartalmaz, s az blokkolja a vas felszívódását, fontos éjszakára beáztatni a szójababot főzés előtt. A szójababban sok a fehérje, de kevés a zsír, így segít csökkenteni a vérszegénységet.

Foto:123rf.com

3.Gránátalma: az egészséges véráramlás fenntartásához fontos. Vasat, A-vitamint, C- és E-vitamint is magába foglal, rost és kálium szintén van benne. A gránátalma segít csökkenteni a szédülést, gyengeséget, kimerültség érzést – mivel vassal támogatja a vért.

Foto:123rf.com

4.Cékla: a cékla fogyasztása egyik legjobb módja annak, hogy a vérszegénységgel megküzdjünk. Salátaként vagy főve is ehetjük, de akár friss levet is készíthetünk belőle. A cékla nagy mennyiségű vasat tartalmaz.

cekla1

Foto:123rf.com

5.Spenót: vasban és C-vitaminban is gazdag ez a finom étel. A-vitamint, B9-, C- és E-vitamint is tartalmaz, kalciumot, rostot és béta-karotint találunk benne. Köretként vagy salátaként is kiváló.

Foto:123rf.com

A vérszegénység kezeléséhez ugyanakkor az is hozzájárul, ha rendszeresen mozgunk, illetve elég időt töltünk a napon és sok vizet iszunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.