12 éve szenvedek és sántítok

55-64 év közötti nő vagyok. Ízületi problémám régóta tart, 12 éve. Most azonban már 6 hónapja nem tudják a problémámat meggyógyítani. Ideg- és ízületi gyulladásom van, de emellett sántítok is a jobb lábamra. Tavaly az MRI kimutatta, hogy gerincsérvem van, a csípőröntgen pedig azt, hogy meszesedésem van mindkét csípőben, a térdemben szintén, ahol a kopás is fennáll.

Már nagyon sok gyógyszert beszedtem. Kaptam a gerincembe injekciót decemberben, azóta enyhültek a fájdalmaim, de azért nem egészen. Most is sántítok. Szeretnék ettől megszabadulni, ahogyan a fájdalomtól is! Bármilyen segítség érdekelne…

Ha a csípőízület fájdalma, mozgáskorlátozottsága fennáll, akkor abból sántítás következhet – jegyzi meg a szerkesztő. Eleinte csak reggelente jelentkezik, ha a mozgás folyamatos, akkor enyhül a probléma – de idővel már maga a terhelés is gondot okoz, a fájdalom tartóssá válik.

A páciens a fájdalmat a csípőben, a keresztcsont táján vagy a lágyékhajlatban is érezheti, de akár a térdben is. Természetes, hogy ez meggátolja őket a mindennapi tevékenységek zavartalan végzésében, idővel pedig a beteg képtelenné válhat a csípőízület nyújtására, vagyis a járásban a támaszkodási fázis már nem valósul meg.

Mielőtt kezelést vesz igénybe a beteg, sokszor a megelőzésre fektetik a hangsúlyt – jegyzi meg a szerkesztő. Fontos ugyanis ilyenkor az, hogy a beteg leadjon a testsúlyából, rendszeresen mozogjon – ezzel megerősítve a csípő körüli izomzatot – valamint javítsa az ízület vérellátását.

Ahhoz, hogy megállapítsák a csípőízületnél fennálló porckopást, röntgenfelvétel szükséges. Ezzel ugyanis észrevehető, ha az ízületi rés beszűkült és fokozottan meszesedtek a porc alatt levő csontok. A csípőízüeti porcfelszínek kopását coxarthrosis-nak nevezzük.

Ezt a problémát vagy gyógyszerekkel lehet kezelni, melyekkel védik a porcot és csillapítják a fájdalmat, vagy pedig fizio- és balneoterápiára járhat a beteg. Amennyiben ezen módszerek közül egyik sem hoz tartós segítséget, szükség lehet a mindennapi élet megkönnyítése érdekében operációra, nevezetesen endoprotézis beültetésre. Az endoprotézis testbe ültetett alkatrész – a szervezetben részben, vagy teljesen károsodott ízületet helyettesítőjeként szolgál.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj