Így tudjuk megkönnyíteni a szervezetünknek a vas felszívódását

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, amelynek hátterében sok esetben valamilyen felszívódási zavar húzódik. Összegyűjtöttük, milyen tényezők befolyásolhatják ennek az ásványi anyagnak a felszívódását, és azt, hogyan segíthetjük azt mi magunk is.

Előfordulhat, hogy az étrendünk vagy az életvitelünk miatt kell nagyobb figyelmet fordítanunk a vaspótlásra, a vegetáriánus vagy vegán diétát követőknél például gyakrabban alakulhat ki vashiány. A túlsúlyos embereknél is sűrűbben tapasztalható a hiányállapot, mivel a szervezetükben gyakrabban alakul ki gyulladás, ami megnehezíti a vas felszívódását. Ilyen felszívódási vagy szállítási zavart okozhat továbbá valamilyen betegség, vagy gyógyszer szedése is.

Foto:123rf.com

Így segíthetjük a vas felszívódását

A vas a vékonybél bizonyos szakaszain szívódik fel, a különböző készítményekből azonban eltérő módon hasznosulhat attól függően, hogy három vegyértékű (úgynevezett ferri), illetve két vegyértékű (vagyis ferro) formában van-e azokban jelen. A jól megválasztott vaspótló készítmény használata mellett mi is sokat tehetünk azért, hogy szervezetünkben megfelelő szintre kerüljön ez a fontos ásványi anyag.

A vas egyes növényekben (például a spenótban) kifejezetten magas arányban van jelen, mégsem ezek az ideális beviteli források. A növényi vasforrások ugyanis lényegesen rosszabbul hasznosulnak, mint az állati eredetű fehérjéhez kötött vas. A vörös húsok (marha- és disznóhús) ugyanakkor nagy arányban tartalmazzák a szervezet számára jól hasznosítható, úgynevezett hemvasat. Kisebb mértékben a fehér húsok (halak, szárnyasok) is tartalmazzák a vas ezen formáját, így a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként mindkét élelmiszercsoportot érdemes a mindennapi étrend részévé tenni.

A vas felszívódását gátolhatják a magas rost- és fitáttartalmú élelmiszerek (például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek), de a tea is a benne lévő tannin miatt, amely megköti a vasat. Vagyis a legjobb, ha nem a főétkezéskor iszunk egy csészével, legalább egy órát várjunk vele evés után. A magnézium és a kalcium szintúgy akadályozza az ásványi anyag hasznosulását, így az ezeket tartalmazó készítményeket nem javasolt egy időben beszedni a vaspótlásra szolgáló étrend-kiegészítőkkel, érdemes a kettő között legalább két óra szünetet hagyni. Segíti azonban a felszívódást a C-vitamin, így ezeket egyszerre is beszedhetjük, illetve a vastartalmú ételek fogyasztását például citrusfélékkel is kombinálhatjuk.

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.