Tragikus hatással lehet a magzatra a vashiány

A vashiány miatt a vérképzés nem lesz kielégítő, hiszen a hemoglobin szerves része, többek közt éppen a vas adja a jellegzetes piros színt is.

Befolyásolja az oxigénszállítást, vérszegénységet okozhat, de ennél lényegesen nagyobb károkat is végbe vihet, ha terhes nőknél lép fel!

Vashiány és várandósság

Mielőtt még bármit is mondanánk, érdemes tisztázni, hogy a vashiány egyike a leggyakrabban jelentkező tápanyaghiányos állapotoknak. És ezekből sajnos akad bőven, hiszen jelenleg a Föld lakosságának negyedét, közel kétmilliárd embert érintenek valamilyen szinten. A vashiány pedig ezek közt is kiemelkedő.

Kialakulásában sokszor szerepet játszanak a felszívódási zavarok is, de a legjellemzőbb az elégtelen vasbevitel. Itt fontos tisztázni, hogy a vas a húsokból lényegesen könnyebben hasznosul (ez az úgynevezett hem-vas), mint a növényi eredetű táplálékokból (nem hem-vas). Hasznosulását nagyban javítja, ha C-vitaminnal egyszerre jut a szervezetbe!

A várandósság során a vasigény jelentősen megugrik (a nők esetében egyébként is magasabb a vasigény, mint a férfiaknál). Ennek oka pedig az, hogy a baba vas-szükségletét is az anya fedezni, illetve, hogy megnő a vérmennyiség a szervezetben (bár ez nem olyan jelentős).

Ha nincs elég….

Sajnos a vashiány a várandósság esetében nem merül ki abban, hogy fáradékonyabbak leszünk, esetleg sápadt a bőrünk. A vashiány ilyen esetekben az édesanya szervezetének teherbírását is rontja, aminek következtében jelentősen megnő a koraszülés és a vetélés kockázata is.

“A vas azonban nem csak a vérképzésnél fontos. Mivel a sejtosztódásban is komoly szerepet játszik, illetve szinte minden sejtünk részét képezi, így más területeken is tragikus következményei lehetnek a vashiánynak a babára nézve is. Az immunválasz gyengesége mellett a pajzsmirigy működésére is jelentős hatással van (TPO egyik alkotóeleme), a vashiány késlelteti a babák normál motoros működését, valamint a magzat agyi fejlődésére is hátrányosan hat” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Fotó: 123rf.com

Pótlás

A vasigény kielégítése alapesetben az étkezéssel történik, a megemelkedett igények kielégítésére azonban ma már a szakemberek is a várandósvitamint javasolják. Ebben az esetben azonban mindenképpen komplex készítményt válasszon, hiszen a C-vitamin jelentősen növeli a vas hasznosulását, ahogyan a cink, a réz és a B-vitaminok jelenléte is. Fontos ezen felül az is, hogy a készítményben a vas (és a lehető legtöbb anyag) szerves formában legyen jelen, hiszen így hasznosulása akár 80%-kal is jobb. A vas esetében ez a vas-glükonát formát jelenti (jellemzően a -citrát és -glükonát formákat érdemes keresni).

A pótlás különösen fontos a várandósság során, hiszen a vashiány nagyon sok esetben teljesen tünetmentesen lehet jelen, vagyis nem is gyanakszunk arra, hogy probléma van. A megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit kiszolgáló várandósvitamin azonban ezt a problémát képes lehet kiküszöbölni.

Sajnos a vashiány még akkor is jelentkezhet, ha az étkezésünk kiegyensúlyozott és változatos. Ezt részben az élelmiszereink beltartalmának csökkenése indokolja, részben – és nagyobb részben – azonban a mindennapos vasfelhasználás növekedése. Igen, most is a stressz és a rohanó életforma a kiváltó ok, melyet igyekszünk ugyan kikerülni, kiváltképp a várandósság során, ez azonban sok esetben lehetetlen.

Ezek a vashiány árulkodó jelei

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.