Természetes gyógymód az aknék ellen

A pattanások jól kezelhetők a közönséges galaj teával, melyet külsőleg és belsőleg is ajánlatos használni.

Közönséges galaj
(Galium mollugo)

A közönséges, ragadós és a tejoltó galaj a galajfélék (Rubiaceae) családjába tartozó lágy szárú, hazánkban gyakori előfordulású növények. A ragadós galaj egy éves, kapaszkodó vagy fekvő, 30-150 cm magas szárú növény. A nevéből eredően ragadó. A közönséges és a tejoltó galaj évelőtarackos növények, száruk 30-100 cm magas. Mindhárom faj szára négy élű, leveleik keskenyek, szálasak, örvösek. Virágzatuk buga, a tejoltó galaj pártája sárga, a másik két fajé fehér. A tejoltó galajt egykor a sajtok készítésekor a tej oltására használták. A ragadós galajt ma már ritkábban gyűjtik.

bőr

Hatóanyagai

A drog többnyire flavonoidokat, galiozint, aszperulozidot, cserzőanya illóolajat tartalmaz.

Története

A legenda szerint Jézus bölcsőjét többek között galajjal bélelték. Egyike volt azoknak a szent növényeknek, melyeket Mária növényeinek neveztek. Szülő asszonyok ágyába galajt tettek, hogy megvédje az anyát és gyermekét a rontástól.

Gyógyhatása

A közönséges galaj méltatlanul elfelejtett, Maria Trebennek köszönhetően újra felfedezett növény. Nagyon hasznos, az egész mirigyrendszerünket védi. Jó vértisztító, ajánlott vese- és prosztata bántalmakra is. Pajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködésére is eredményesen használható.

Nyersen kipréselt levével epilepsziát kezeltek a régebbi időkben. A friss növény kifacsart levéből napi 3 teáskanállal kell ilyenkor inni. Álmatlanság ellen egy csészével igyanak a szárított gyógyteából lefekvés előtt. Keverhető galagonyával, kevés mentával, citromfűvel. A közönséges galaj teája a serdülőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van. Napi egy csészével kell elfogyasztani belőle két hétig. Ha nagyon makacs a pattanás, hosszabb ideig is fogyasztható.

Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Pajzsmirigy működési rendellenességre a közönséges galajból kell készíteni napi egy csészével, gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni. A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben helyezzék a pajzsmirigyen lévő göbre, csökkenti a duzzanatot. Ezt akár két héten keresztül is végezhetik így.

Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania.

A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták a növény frissen préselt levének naponta háromszori, étkezések előtt egy-egy kiskanállal való elfogyasztásával.

Megelőzésre elég egy héten egyszer, esetleg kétszer alkalmazni, kezelésre folyamatos használata szükséges, amíg a probléma nem szűnik.

tea

Kutatások

Legújabb, Ausztráliában és Amerikában végzett kutatások bizonyítják, hogy a közönséges galaj külsőleg is kedvezően hat a bőrdaganatokra. Nyers levét zabliszttel összekeverve borogatni kell a kérdéses bőrfelületet.Más jellegű kísérletek egyéb rákellenes hatásának bizonyítására folynak.

A napi egy csésze tea fogyasztásával és napi többszöri lemosással sokat javíthatunk a bőr állapotán. Szintén csodákat tesz az útifű teája. XVI. Lajos francia király egyik fiatal szeretője citromos vízben áztatott útifű levével mosogatta arcát, hogy a király kegyeiben maradhasson.

Útifű teakeverék

Elkészítésének folyamata megegyezik a teáéval, azonban ha hibrid teát szeretnénk iszogatni, ne csak útifűlevelet adjunk hozzá, hanem kakukkfüvet is, 1:1 arányban.

Borogatás

A frissen szedett széles levelű vagy lándzsás útifűlevelet alaposan megmossuk, majd egy deszkán összetörjük, és vékony gézbe csomagolva a sérült felületre helyezzük!

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Egy válasz