A top 4 alvás-rém

Nyugtalanul alszik a gyermeke? Rémálmok gyötrik, netán alvajár? Ellenkezik, ha le kell feküdnie? Vajon miért?

Rémálmok

Lehet a gyermeknek ijesztő, félelmetes rémálma a REM-alvás időszakában, mely képes teljesen felébreszteni és ő élénken, részletesen vissza tudja idézni, amit álmában látott, átélt. A rémálmok miatt nem kell aggódni, kivéve, ha azok igen rendszeressé válnak. Stresszhelyzetben gyakrabban fordulnak elő, vagy akkor, ha a gyermek ijesztő, agresszív tartalmú műsort látott a tévében, moziban. Ha a rémálmok gyakoriak, a szülő vezessen naplót róla, hogy meg lehessen határozni, mi lehet az oka.

Éjszakai rémület és alvajárás

Leggyakrabban három és nyolcéves kor között fordul elő: a gyermek nincs teljesen ébren, nem a REM-alvás időszakában van, amikor kicsivel az után, hogy álomba merült, rémisztő élményei vannak. Kiabálni kezd, fél, viselkedése aggasztó, heves a szívverése és a lélegzetvétele. Úgy tűnik, mintha nem lenne tudatában a szülők jelenlétének, agresszíven viselkedhet, nem reagál a vigasztalásra. Lehetséges, hogy beszél, de ha hozzá szólnak, nem válaszol. Általában a gyermek néhány perc után magától visszafekszik aludni. A rémálmokkal szemben ezeket a történéseket nem tudja visszaidézni. Ijesztő, különösen, hogy vannak gyerekek, akiknél az ilyesmi alvajárással is társul. Nagyjából 15 százalékuk teszi ezt 5 és 12 éves kora között. Mindkettőt abbahagyják anélkül, hogy megzavarnák őket közben, de ennek ellenére ezek az esetek éveken át megismétlődhetnek.

Általában nem igényelnek kezelést, ám ha mindez kamaszkorban, vagy felnőttkorban is folytatódik, akkor igen. A problémát altatókkal és/vagy antidepresszánsokkal kezelik, melyek azonban erősnek bizonyulhatnak és lehetnek mellékhatásaik.

Nem megyek aludni!

Elsősorban az egy- és kétéves korosztálynál fordul elő, hogy a kicsi nem akar aludni, különösen, ha  külön van a fekhelye a szülőktől. Gyakran sír, ha egyedül hagyják az ágyában, vagy kimászik, és a szülőket keresi. A másik eset, hogy a gyerek mindenképp próbálja késleltetni a lefekvés idejét. Ez olyankor fordul elő, ha a szülők egyébként is megengedik neki, hogy későig fenn maradjon, és nehezebb a belső óráját átállítani.

alvas34

Igen nehéz ilyen esetben a gyereket korai lefekvésre bírni!  Egy ésszerű magyarázat, végső esetben álmosító antihisztamin vagy melatonin szedése azonban jó lehet. Azzal nem oldja meg a gondot a szülő, ha órák hosszát a gyerek mellett marad a szobában, vagy hagyja, hogy kijöjjön az ágyból. Ezek a reakciók csak felerősítik a problémát, és a gyerek újbóli kísérleteket tesz, hogy engedményeket kapjon. A szülő inkább üljön le olyan helyre, ahol rálát az ágyban levő gyerekre, és tudja ellenőrizni, a helyén marad-e. Ez a gyermeknek is egyfajta biztonságot ad, segíti az önálló elalvásrutint, és megtanulja, hogy rosszallást eredményez, ha kijön az ágyból, ahogyan azt is, hogy a szülei elérhetőek, de újabb kifogást nem fognak eltűrni. Adni a gyermeknek egy mackót, vagy valamilyen kedves játékot, amivel alhat, szintén jó ötlet. Egy nagyon diszkrét éjjeli fény is segíthet a szobájában.

Éjszakai virrasztás

Mindannyian fel-felébredünk éjjelente, van, hogy gyakran, máskor csak néha. Sokan gyorsan visszaalszanak, de a gyermekeknél a mozgás, a betegség, vagy bármilyen stresszes dolog gyakori ébrenlétet okozhat. Az alvásproblémák rosszabbodhatnak, ha a gyermek délutánonként sokat alszik, esetleg lefekvés előtt túl van pörögve valamilyen játék miatt. Zavarhatja az alvást olykor a végtagok ideges mozgása is. Azoknál a gyerekeknél is megfigyelhető gond, akik gyakran dobálják magukat vagy horkolnak.

Nem jó ötlet, ha állandóan megengedjük, hogy a szülőkkel aludjon, ahogyan az sem, ha nekiálljunk éjjel etetni őket, játszani velük, mindezek nem kívánatos eredményre vezetnek.  Egy kis megnyugtatással, bátorítással visszaterelni az ágyba már sokkal jobb módszer. Olvassunk mesét elalvás előtt, adjuk neki kedvenc játékbabáját-, állatkáját, takaróját, hagyjunk az ágya környékén apró fényt – ez hatásos lehet.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz