Mi mindenre hatásos a reiki?

A reiki szó sokak fülében cseng ismerősen, azonban csak kevesen tudják, hogy 2022-ben volt 100 éves ez a spirituális módszer, melynek gyökerei a messzi Japánban erednek.

A technika megalkotója, Mikao Usui sensei 21 napon át böjtölve és meditálva a Kiotó közeli Kurama-hegyen megtapasztalta a megvilágosodás állapotát, mely spontán felébresztette a spirituális gyógyítás képességét. Szokás azt mondani, hogy minden, ami ez után történt, az már történelem…

A reiki gyökerei, kezdeti fejlődése

A reiki eredetét nagyon sokáig egy kiszínezett történeten keresztül ismerte a széles publikum, melynek része volt, hogy Mikao Usui egy kis keresztény egyetem dékánjaként Jézus gyógyítását kutatta és melynek nyomait Tibetben fedezte fel… nos, napjainkban már tisztább képünk van e módszer gyökereit illetően.

Az 1990-es évek közepétől egyre több nyilvánosan hozzáférhető információ vált elérhetővé köszönhetően annak a kutató munkának, melyet nyugati reiki mesterek végeztek Japánban. Miután sikerült kapcsolatba lépni még élő japán reiki mesterekkel, elérhetővé vált számos forrás dokumentum, ami alapján pontosítani lehetett e japán módszer történetét és tanításait.

Usui mester 1922-es megvilágosodását követően egy olyan elmét és testet harmonizáló technikát dolgozott ki, melyek hangsúlyos része az energiával történő spirituális gyógyítás. De ugyanilyen lényeges az elme elcsendesítésén, a belső egyensúlyon való munkálkodás is, melynek fő eszköze a meditáció és a megfogalmazott életszabályok követése.

Ezt Usui Reiki Gyógymód az Elme és a Test Fejlesztése néven nevezte.

Az általa megalapított Gakkai szervezet keretében kezdte el gyógyítani az embereket és átadni a tanítást, mely nem a ma megszokott néhány napos tanfolyami keretek közt történt. A tanítványok közeli kapcsolatot ápoltak a mesterükkel és a rendszeres találkozókon kapták meg a korabeli tanításokat tradicionális mód szerint, ahogy a fokozatokban való haladás a fejlődésükkel összhangban történt.

A reiki tanítása az 1920-as évek közepére nyerte el kiforrott formáját.  A reiki, mint módszer, fő jellemző ismertető jegyei:

 • A reiki kezelés / önkezelés révén elősegíteni a test, az elme és a lélek gyógyulását.
 • A gyógyító képességet a reiki tanár ébreszti fel a tanítványban a reiki beavatás szertartással, mely tovább fejleszthető a gyakorlással.
 • A reiki egy élő hagyomány és gyakorlat, melynek az átadása mindig személyesen történik, és mestertől tanítványra száll ez a tradíció, az átadási vonal mindig visszavezethető az alapítóig.
 • A tanítás fokozatokon keresztül sajátítható el, mely különböző kezelés technikákat, szakrális szimbólumok átadását tartalmazza és azok elméleti hátterét.
 • A reiki egyfajta szellemi út is, melynek fontos része a lelki egyensúlyon munkálkodás.

Usui sensei 1926-os haláláig több mint 2000 embert avatott be a reikibe és 20 tanár tanítványt képzett ki, akik továbbvitték örökségét. A reiki, amit manapság gyakorlunk, főként ezen mesterek, Hayashi, Takata mesterek és tanítványaik által továbbfejlesztett tanítások.

29428307 – body meditation with chakras

A reiki jelene 

A reiki, mint módszer speciális abban az értelemben, hogy a  japán gyökerek ellenére átültethető a mai modern kor gyakorlatába. Egyre nagyobb ugyanis az igény a testi-lelki egyensúly megteremtésére, arra a töltekezésre, a belső nyugalom megteremtésére, amit a reiki gyakorlása adhat.

A rohanó hétköznapok stresszes állapota, a túltelített elme olyan tényezők, amire a reiki hatékony “gyógyír” és eredményesen kezelhető vele számos tünet önmagunkon és másokon is. A reiki alkalmazása számos esetben nyújt megoldást a mindennapok kihívásában:

 • megőrizhető a testi-lelki egészség 
 • támogatja a gyógyulási és a méregtelenítő folyamatokat
 • megszünteti a kimerültséget
 • oldja a stresszt és segít dekoncentráció esetén
 • csökkenti bármilyen eredetű fájdalmat
 • elcsendesíti a túl aktív elmét és segít a belső nyugalom állapotába kerülni.

A reiki kezelés bizonyított hatása az energiarendszerre

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.