Preklinikai kutatóközpont létesült a Pécsi Tudományegyetemen

A betegségek kialakulásának jobb megértését és új terápiás gyógymódok kipróbálását is lehetővé teszi a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvoskarán európai uniós támogatással létesült preklinikai kutatóközpont, amelyet szerdán adtak át.

A felsőoktatási intézmény az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) segítségével, megközelítőleg 1,26 milliárd forintból megvalósult beruházásról azt írta: a csaknem 1300 négyzetméteres, négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleggel rendelkező létesítmény a régióban “egyedülálló és hiánypótló”.

“A központban folyó kutatómunka az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb vihet a betegségek kialakulásának megértéséhez, valamint új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt, továbbá más hazai és külföldi partnerekkel való együttműködéseket is előmozdíthat” – mondta a az átadóünnepségen Miseta Attila rektor.

kutatás

Fotó: 123rf.com

Az új központban helyet kapott egy, a posztgraduális orvosképzéshez elengedhetetlen, korszerű műtőasztalokkal felszerelt műtő, egy, az operációs technikák, illetve a műtétekhez használatos anyagok fejlesztését lehetővé tevő, valamint a fertőző betegségek kutatását biztosító részleg.

“A Pécsen nagy hagyománynak örvendő agykutatás mellett számos egyéb betegségmodell kutatása is helyet kap az új központban, így egy speciális hűtőkamra szolgálja a hőmérsékletszabályozási folyamatok tanulmányozását” – hangsúlyozta Nyitrai Miklós, a PTE orvoskarának dékánja.

A közleményben kitértek arra, hogy a létesítmény az orvosi kar elméleti tömbjének közvetlen szomszédságába került, így az oktatók, a kutatók és a hallgatók számára is könnyen megközelíthető.

Olvasd el ezt is!

Biovédelmi és biobiztonsági kutatások zajlanak Pécsen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.