Szépségvitaminok 2. rész – Tippek, trükkök

Dr. Tóth Mária szakgyógyszerész segítségével gyógyszertári körképet készítettünk. Milyen típusú patikai készítményekkel vehetjük fel a harcot az idő és a kártékony környezeti hatásokkal szemben.

Bármilyen összetevővel kapcsolatban előfordulhat egyéni érzékenység. Mindig olvassuk el, hogy egy készítmény milyen alapanyagokat alkalmaz, beleértve a színező- és a vivőanyagokat is!

Várandósság és szoptatás esetén mindenképpen olvassuk el, javasolt-e a készítmény szedése. Az a legbiztosabb, ha kikérjük orvosunk tanácsát. A hormonális hatások miatt egyébként a várandós kismamák többnyire nem panaszkodnak hajhullásra vagy bőrproblémákra, azok inkább a szülés utáni időszakban jellemzőek.

Amennyiben hormonális eredetű hajhullással, fertőző körömágybetegséggel vagy gombás bőrbetegséggel állunk szemben, a kezelést ne a szépségvitaminokban keressük, inkább forduljunk megfelelő szakorvoshoz!

Súlyos máj-, illetve vesebetegség esetén kérjük ki orvosunk tanácsát, hiszen a készítmények lebontása és kiválasztása ezekben a szervekben történik.

Ha savlekötő készítményt szedünk, vegyük figyelembe, hogy az csökkentheti a vas felszívódását.

Fokozott vastárolással járó kórfolyamatokban nem javasolt olyan készítmények szedése, amelyek vasat is tartalmaznak.

gyogyszer11

A készítmények csökkenthetik a bakteriális fertőzés miatt adott szulfonamid-terápia hatását.

Egyes Parkinson-kór elleni szerek és bizonyos véralvadásgátlók szedése mellett nem tanácsos a szépségvitaminok alkalmazása.

A B2-vitamin-tartalmú szerek sárgára színezik a vizeletet, míg a vastartalmúak feketére festik a székletet.

Amennyiben pajzsmirigyproblémánk van, jódtartalmú készítmények szedése előtt kérjük ki kezelőorvosunk véleményét!

Fogyókúrázók figyelmébe: a B12-tartalmú szerek fokozzák az étvágyat!

Egyes "szépségvitamin-családoknak" több tagjuk is van, például tabletta, kapszula, oldat, sampon, hajkondicionáló, hajkrém és tonik. A még tökéletesebb hatás érdekében egyszerre több formában is alkalmazhatjuk ezeket.

Ne várjunk azonnali hatást! Általában legalább egy hónap szükséges ahhoz, hogy az első pozitív változások megmutatkozzanak, de a teljes eredmény eléréséhez esetenként több hónapnak is el kell telnie!

Forrás: