A rettegett koleszterin – Életmóddal, vitaminnal is javíthatunk rajta!

„Magas a koleszterinszintem” – halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel és gyógyszert szednek. De valóban van kapcsolat az étkezéssel szervezetbe vitt koleszterin és a szívbetegségek között? A koleszterinszint csökkentése más módszerekkel is lehetséges. A kérdéskört Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal beszéltük meg.

Sok embernek okoz manapság problémát a koleszterinszintje. Mióta csak megállapították náluk a kelleténél magasabb értéket, igyekeznek az élelmiszereket eszerint válogatni, olyasmit nem fogyasztani, melyben sok a koleszterin, növeli a koleszterinszintet – ami kényelmetlen, kellemetlen, és gyakran magasabb költséggel is jár.

Emellett szorgalmasan szedik gyógyszereiket a koleszterinszint csökkentése céljából, hiszen úgy vélik, azt csak így lehet biztonságosan kordában tartani. Nem újdonság, sokszor hallhattuk, hogy a vérsavóban mérhető, megnövekedett koleszterinszint, illetve annak egyik frakciója, az LDL koleszterin emelkedett szintje növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Nagyobb eséllyel alakul ki szívinfarktus, agyi infarktus, agyvérzés.

cholesterol2

Csak a sok zöldség és gyümölcs?

Van, aki 20 éve él koleszterincsökkentővel és diétával.  Mégsem fordult meg a fejében, hogy ez nem feltétlenül szól örökre, esetleg másként is lehetne. Nos, egy amerikai szakértői anyag, melyet az USA egészségügyi kormányzatának táplálkozás-egészségügyi szakértői készítettek 2015 februárjában, egyértelműen leszögezi, hogy a koleszterin esetén a túlzott fogyasztás nem jelent veszélyt – a bizonyítékok alapján a szívbetegségek és az étkezéssel magunkhoz vett koleszterin között nincs kapcsolat.

A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága nemcsak azt hangsúlyozza, hogy a zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása előnyös, vagy hogy célszerű alacsony zsírtartalmú ételeket enni, növelni a hüvelyesek, csonthéjasok fogyasztását, ám kerülni a vörös húsok, feldolgozott hústermékek, a cukor, a finomított liszt bevitelét.

TUDTA-E?

A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága szerint napi 3-5 csésze kávé, azaz 400 mg koffein része lehet az egészséges étkezésnek, sőt csökkenti a 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.  Azt sem javasolják, hogy 1500 mg-ra mérsékeljük a sófogyasztásunkat – csupán azoknak célszerű, akiknek magas a vérnyomása, cukorbetegek vagy vesebajban szenvednek.

Arra is rámutat, hogy kávét mérsékelt mennyiségben lehet inni, és a szervezetbe bevitt koleszterin mennyiségét sem korlátozzák. Bizonyítékok támasztják alá azt, hogy egyes élelmiszer-csoportokat felesleges száműzni az étkezésből, ahogyan eddig tettük. Csupán egyfajta diétás módszert követni sem szükséges. 

cholesterol1

De hogyan csökkenthető a koleszterinszint? 

De akkor mi a helyzet a koleszterinszinttel? Mit tehetünk vele, hogyan csökkenthetjük? A diéta ezek szerint nem vezet eredményre – jobb, ha az élelmiszerek széles választékát rugalmasan kombináljuk, ezáltal biztosítva az egészséges táplálkozást.

A koleszterinszint akkor emelkedik a szervezet sejtjeiben, amikor a homocisztein aminosav származék szintje is emelkedik. Ha ez nő, akkor a koleszterinszint is növekszik – a homocisztein (Hcy) szintjét egyszerű laborvizsgálat kideríti.

Az elmúlt években kiderült: ha a szervezet sejtjeiben túlságosan alacsony a központi szerepet játszó B12 és B9, azaz folsav szint, megváltozik a sejt normál működése, túl sok Hcy képződik, növelve a koleszterin szintjét.

Mára az is világosnak látszik, hogy ahogyan idősödünk, úgy csökken a testünkben az ún. aktív B12 és folsav (B9) szint, így megnő a homocisztein szint és a koleszterin szintje.

Nem meglepő hát, ha jelentős eredmények érhetőek el azzal, hogy visszapótoljuk a vitamint, melyből hiány keletkezett.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy ha ilyenkor magunkhoz veszünk B12 vitamint illetve folsavat (B9), megtörténik a visszapótlás, a sejt anyagcsere-folyamatai helyreállnak, lecsökken a Hcy szint és a koleszterinszint is normalizálódik.

TUDTA-E?

Egy, 2010-ben megjelent, nagy lélegzetű finnországi tudományos vizsgálat egyértelműen bebizonyította az összefüggést az aktivált B12 szint és a szellemi teljesítőképesség között: Alzheimer-szindrómás betegek 20-25 évvel korábban levett vérmintáiban, savóiban lényegesen kevesebb volt az aktivált B12-szint, mint a későbbiekben szellemileg nem leépült társaiknál. 

Ha tehát valakinél idősebb korban alacsony a B12 szint, gyakran láthatók nála a szellemi leépülés jelei. A vitaminraktárak „visszatöltése” azonban jótékonyan hat a szellemi teljesítőképességre.

Vitaminokkal és mozgással a magas koleszterin ellen

Vagyis, mint annyi esetben, itt is lehetőség van arra, hogy egészséges életmóddal magunk kezeljük a problémánkat. Módunk van a vitamin visszapótlásra, vitaminokkal és a testmozgással hatékonyan felvehetjük a harcot a koleszterin ellen! Így nemcsak gyógyszerrel, hanem alternatív módszerekkel is élhetünk – természetes úton csökkentve a koleszterinszintet. Ráadásul ebben az esetben mellékhatásoktól sem kell tartani.

S ha mindez még nem lenne elég, a B12 vitamin visszapótlásának egyéb kedvező hatásai is vannak. A szellemi teljesítőképességet növeli – így csökken egyes, időskorban jellemző betegségek kialakulásának valószínűsége, de az időskori szembetegségek, mint például a makuladegeneráció előfordulásának esélye is.

Adjunk egy esélyt a vitaminoknak, az egészséges életmódnak!

Forrás: www.drbezzegh.hu

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.