Puffadás, evés után – Mi a hibás?

Gyengíti az emésztést, ha vizet iszunk evés közben? Kutatók szerint igen! Elegendő folyadékot kell inni, de nem mindegy, hogy mikor!

A legtöbben már számtalanszor hallottuk: igyunk napi 8 pohár vizet, hogy hidratáltak és egészségesek maradjunk! Miközben a vízivás valóban nagyon fontos az egészségünk szempontjából, ha ennek a vízmennyiségnek egy részét étkezés közben hörpintjük fel, annak negatív hatása lehet az emésztésünkre!

Igaz, hogy a teljes emésztőrendszer hatékonyabban működik, ha megfelelő a hidratáltságunk, ám ez nem jelenti azt, hogy tele kell lennünk folyadékkal, miközben eszünk! A túl sok víz fogyasztása az ételek között, zavarhatja a természetes savszintet és az epét, melyek a megfelelő emésztésért felelősek.

A túl sok víz lassítja az emésztést, és az érzékeny embereknél még görcsöket is okozhat. Az általános szabály az, hogy igyunk vizet nagyjából 15 perccel evés előtt és egy órával azután, hogy az étkezést befejeztük, ám gyakori, hogy az emberek túlzásokba esnek. Megfogadják a tanácsot, de amikor „szabad”, akkor is túl sok vizet isznak evés előtt és után, s jelentős javulás így nem fog megmutatkozni az emésztésben.

falanksag3

Íme néhány egyszerű tipp, hogy az emésztéssel ne legyen gond!

Kis adagokban gondolkodjunk: nem kell lemondani az étkezés közbeni vízivásról, tanácsos azonban kisebb kortyokat inni! A száj tisztítására és a szomj csillapítására is alkalmas, illetve fenntartja a megfelelő hidratáltságot anélkül, hogy megterhelné az emésztést. Ha adunk a vízhez egy kis citromot vagy almaecetet, az könnyíti az emésztést.

Válasszuk a meleget a hideg helyett: a hideg folyadékok problematikusak lehetnek táplálkozás közben, különösen azok számára, akiknek eleve vannak emésztési gondjaik. „Barátságosabb” az emésztésre nézve, ha meleg vizet fogyasztunk kis kortyokban. A meleg tea és a házi leves is jó választás! Kiváló kísérői az ételnek, és segítik az emésztést ahelyett, hogy korlátoznák!

Hidratáljuk magunkat, mielőtt eszünk: ha gyakran érezzük szomjasnak magunkat étkezés közben vagy után, vezessük be azt a szokást, hogy evés előtt 15-30 perccel megiszunk egy-két pohár sima vizet! Gátolja a késztetést, hogy túl sok folyadékot igyunk, miközben a gyomor azon igyekszik, hogy megeméssze az ételünket.

gyomor_katt7

Maradjunk hidratáltak napközben is! Nehéz leszokni róla, ha valaki mindig sokat ivott étkezés alatt, de egyszerűbb megtörni a szokást, ha egész nap megfelelően hidratáltak vagyunk, és nem hagyjuk magunkat „kiszáradni”. Kezdjük a napunkat 1-2 pohár víz elfogyasztásával, és ezt ismételjük is meg az étkezések között! Így könnyen elkerülhetjük a „csábítást”, hogy evés közben sokat igyunk!

Legyünk mértékletesek! Igaz, hogy a sok folyadékfogyasztás táplálkozás közben nem mindenkire van ugyanolyan hatással: van, akire például nincs is, mások azonban az emésztés nehézségét tapasztalják. Van, akinek elég a bevitt víz mennyiségét csökkenteni étkezés közben ahhoz, hogy emésztése jobban működjön. Ugyanakkor, ha puffadást, fokozott gázképződést vagy fájdalmat tapasztalunk étkezés után, tényleg csökkentsük, vagy szüntessük meg a vízivást evés közben!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.