Szakmai ártalom az egészségtelen étkezés?

Egy, a PLoS Medicine című szaklapban megjelent cikk szerint a váltott műszakban dolgozók esetében az egészségtelen étkezés már szakmai ártalomnak számít.

Már korábban sikerült kimutatni a kapcsolatot a kettes típusú cukorbetegség kialakulása és az Egyesült Államokban dolgozó nővérek váltott műszakos munkarendje között, a mostani cikk pedig főként ezekre az adatokra támaszkodik.

A váltott műszak a fejlődő és fejlett országokban is bevett munkahelyi gyakorlat, ami Európában és az Egyesült Államokban 15-20 százalékos gyakorisággal fordul elő a dolgozó népesség körében. Az egészségügyben különösen gyakori a váltott műszakos munkarend, ami általában együtt jár az egészségtelen és rendszertelen étkezéssel.

15075803 – a young woman is kicking a donut on a white background within an assortment of junk food there are cookies, chips and ice cream use it for a diet or nutrition concept

A cikk szerzői szerint a váltott műszak komoly rizikófaktor lehet a kettes típusú cukorbetegség szempontjából. “A kormányoknak konkrét szabályokat kellene életbe léptetniük a lakosság étkezési szokásainak javítása érdekében. Először is biztosítani kellene, hogy az egészséges és olcsó ételek mindenhol elérhetőek legyenek” – írják a szakértők Virginia Barbour vezetésével.

A szerzők szerint az egészségtelen étkezés munkahelyi ártalom a váltott műszakban dolgozók esetében, amelyre komolyan oda kellene figyelniük a munkaadóknak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.