Két pohár víz a súlyvesztés titka

Azok, akik étkezés előtt két pohár vizet fogyasztottak el, nagyobb súlyt adtak le, mintazok, akik nem tettek így.

Csukjuk be a diétás könyveket, felejtsük el a tablettákat: a legújabb fogyasztó trükk az étkezés előtti vízfogyasztásból áll. A bostoni Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján bemutatott tanulmány szerint azok a középkorú és idősebb egyének, akik étkezés előtt két pohár vizet fogyasztottak el, többet fogytak, mint azok, akik ezt nem tették.

A kutatók két csoportra osztották a vizsgálati alanyokat (55 és 75 közötti elhízott nők): az egyik csoportnak zsírszegény és kalóriaszegény étrendet írtak elő, a másiknak ugyanilyen diéta mellett reggeli, ebéd, és vacsora előtt el kellett fogyasztania két pohár vizet. Tizenkét hetet követően a vizes csoport átlagosan mintegy 7 kg-ot, a másik csoport 5 kg-ot fogyott, ami 30 százalékos különbséget jelent.

A kutatók egy korábbi vizsgálat során megállapították, hogy azok, akik étkezés előtt vizet isznak, 75-90 kalóriával kevesebbet ételt fogyasztanak. A Brenda Davy vezette munkacsoport kérdése az volt, hogy vajon ez a kalóriacsökkenés csak az adott étkezésre érvényes, vagy kitart a nap egészében. Tizenkét hetet követően ez utóbbi igazolódott, a vízfogyasztás megnövelte a zsírfogyást, vagyis testtömeg-csökkentő hatásúnak bizonyult.11057Davy és munkatársai további kérdése arra irányult, hogy vajon a tizenkéthetes kúra eredménye hosszútávon is megmarad-e. Megállapították, hogy akik a továbbiakban is vizet fogyasztottak, nemcsak tartották súlyukat, de esetenként további kilókat veszítettek.

Mindazonáltal a módszer hátránya, hogy csak középkorúakban működik, ugyanis esetükben lassult a gyomorürülés, ami a vízbevitel hatására kialakuló hosszantartó teltségérzetet okoz, csökkentve az étvágyat. A 18-35 év közötti korosztályban a vízfogyasztás nem jár előnnyel, mivel esetükben az elfogyasztott folyadék gyakorlatilag azonnal távozik.

Barry Popkin (Észak-Karolinai Elhízási Központ) és Carla Wolper (New York-i Elhízási Kutató Központ) táplálkozás-szakértők szerint az új módszer ígéretes. Egy próbát mindenesetre megér, ugyanis a vízzel való telítés egy viszonylag ártalmatlan, különösebb költséget nem igénylő eljárás.

A nyugati társadalmakban, köztük az amerikaiban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, mely az emelkedő tendenciát mutató cukorfogyasztásnak tudható be. A finomított cukor kiemelt forrását jelentik a cukrozott szénsavas italok és gyümölcslevek. Ezek alapján érthető, ha a kutatók inkább a kalóriamentes vizet ajánlják.

Forrás: