Nyakfájás – 6 tanács, amitől elmúlhat

Elalusszuk, rosszul mozdulunk, megsérül, helytelenül tartjuk? A nyakfájdalom sok ok miatt kialakulhat. Segítünk megtalálni a fájdalomcsökkentés eszközeit.

Tudni kell, miért fáj

A nyakfájás nem csak azoknál gyakori, akik foglalkozásukból eredően sokat terhelik, esetenként túlterhelik a vállövet, vagyis például a számítógépes munkát végzőknél, a kozmetikusoknál, fodrászoknál. Számos más hajlamosító tényező ismert, az alvástól, a hideghatáson át, és természetesen a mozgásszervi betegségekig.

Foto: 123rf.com

„Akár akut, akár krónikus nyakfájdalomról van szó, ha nem ismert a pontos ok, mindenképpen utána kell járni. A diagnózis birtokában pedig már számos, hatékony segítő módszer közül választhatunk” – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – A kezelés épülhet lokális fájdalomcsillapításra, gyógytornára, és olyan természetes hatású eljárásokra, mint az orvosi kollagén injekciókúra. Ez utóbbi módszer javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. Ezzel együtt mivel erősíti a meglazult szalagokat, stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, és csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget. Ugyancsak jó hatású lehet a lökéshullám terápia, amelynél a hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. Az orvosi segítségen túl az érintettek is sokat tehetnek azért, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól.

6 tipp a megelőzésért, fájdalomcsillapításért

Figyeljünk az alvópozícióra!

Általánosságban igaz, hogy a háton alvás a legtermészetesebb helyzet a gerincnek, sokszor megoldást jelent a nyakfájdalom ellen is, de ez egyéni megítélés kérdése. E tekintetben szintén nagyon nagy szerepe van a párnának is. Mindenkinek magának kell megtalálnia, melyik párna felel meg neki a leginkább, általános szabály, hogy ajánlatos olyat választani, ami alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Érdemes kipróbálni a memóriahabos és az ún. anatómiai párnákat is.

Állítsuk szemmagasságba a monitort!

Különösen laptopoknál gyakori, hogy lefelé kell billentenünk a fejünket, hogy jól lássuk a monitort. Ez pedig fokozatosan túlterheli a nyakat. Ha a laptopot nem lehet ennek megfelelően elhelyezni, érdemes beszerezni egy különálló képernyőt. 

Fotó: 123rf.com

Használjuk okosan a mobilt!

Az okostelefon-használat miatt rengeteget nézünk lefelé. Ez a testhelyzet pedig jelentős stresszt jelent az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak, ha pedig tartósan fennáll, akár degeneratív változásokat is okozhat. Ajánlatosabb szemmagasságban tartani a mobilt, próbáljunk szüneteket beiktatni, és ha lehet, csökkentsük az ezzel töltött időt! Ha sokat telefonálunk, és emiatt kénytelenek vagyunk oldalra dönteni a fejünket, szintén fájdalmat okozhatunk magunknak. Ez azonban kikerülhető headset használatával!

Alakítsunk ki helyes testtartást!

A rossz testtartás, esetleg a már meglévő fájdalmak miatt felvett kényszertartás tovább súlyosbíthatja a panaszokat. Manapság gyakran szinte szó szerint lógatjuk a fejünket, előre ejtjük a vállunkat, ami jelentős terhelést jelent a hát és a nyak izmainak. Próbáljuk kihúzni magunkat és szó szerint felemelni a fejünket. 

Tornáztassuk a nyakunkat!

Naponta többször érdemes megtornáztatni a nyakunkat, erősíteni és lazítani is. Nagyon óvatosan végezzünk nyakkörzést, de hátrafelé ne döntsük a nyakat! Majd a tarkónknál kulcsoljunk össze a kezeinket és miközben a fejünket hátra akarjuk dönteni, a kezünkkel akadályozzuk meg azt, tartsunk ellen a nyomásnak!  

Fotó: 123rf.com

Figyeljünk az ivásra!

A napi 2,5 liter víz ivásának sok egészségi indoka van, többek közt az, hogy a hidratáció hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgáshoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.