Mindent a végbélrepedésről

A végbélrepedés sikeres gyógyítása, műtét nélküli kezelése rendelésemen olyan módszer alapján történik, mely az alapvető okig nyúlik vissza, és ami legtöbbször még műtétkor sincs kezelve.

Meghatározás

A végbélrepedés a végbél alsó részén lévő nyálkahártya-sérülés, mely magától csak ritkán gyógyul, egy idő után helyén nyálkahártya-fekély alakul ki.

Kiváltó okok

A végbélrepedés közvetlen kiváltó oka hasmenés vagy székrekedés, felfázás, esetleg gyulladásos bélbetegség, melyek felsebzik a nyálkahártyát. Az igen intenzív fájdalom a végbél záróizmaiban kórosan nagyfokú görcsös szorítást okoz, melynek több hatása van. A záróizmon keresztülhaladó, elzáródó erek hatására romlik a keringés, a szorítás hatására szűkült végbélen keresztül hatoló, a sebet felszakító széklet a keringés romlásával a seb gyógyulását hátráltatja.

wc-n2

A nem gyógyuló seb fájdalma fokozza a záróizom szorítását, ami a fájdalmat fokozza, ezáltal ördögi kör alakul ki. Leggyakrabban a nem megfelelően feldolgozott szorongás, a mindennapi stressz az a háttértényező, mely hatására a kórosan fokozott szorítás miatt a végbélrepedés kialakul és fennmarad.

Panaszok, tünetek

A székeléskor kialakuló nyálkahártya-sérülés, a végbélrepedés késszúrásszerű, nagyfokú fájdalommal, kevés vérzéssel jár. A fájdalom minden székelés után egyre hosszabb ideig tart, a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik. Ezek után az ember megpróbál kevesebbet enni és a székelési ingert a lehető legtovább elnyomni, hogy minél ritkábban érezze a székeléssel járó fájdalmat. De a ritkább, keményebb és nagyobb tömegű széklet még fájdalmasabb élménnyel jár.

A záróizom-szorítás és emiatt a székeléstől független nyomó fájdalom állandósul, a beteg életminősége, komfortérzete, lelki állapota nagyban romlik. A gyulladás előrehaladtával kinövések jelenhetnek meg a végbélben, melyek félrevezetően az aranyeresség látszatát kelthetik. Ezáltal a maga által elkezdett, nem megfelelő oki, aranyérkezelés (kúpok, krémek) a végbélrepedést feleslegesen fenntartja, tovább rontva a lelki állapotot.

Megelőzés

A végbélrepedés megelőzésére a normális, nem kemény és nem hasmenéses széklethez ajánlott a nővényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli– és korpafélék), rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása, a stressz okainak lehetőség szerinti száműzése.

vegbel5

Járóbeteg kezelés

Egy durvább behatolás ilyenkor akár hosszútávra is borzalmas kínokat tud okozni, ezért mindenképpen fontos a kellően óvatos vizsgálat.

Rendelésemen a megszokott műtéti megoldástól eltérően egy újfajta, igen hatékony, a betegség alapvető okaihoz visszanyúló módszerrel gyógyítom. Mivel a kialakult végbélfekély sebészi eltávolítása az alapvető okot, a záróizom kórosan, állandóan fennálló szorítását nem oldja meg, ilyen esetben műtétet nem végzek.

A végbélrepedést és a záróizom görcsöt, az ezek okozta panaszokat speciális készítmények, mozgásgyakorlatok, esetleges kisebb életmódváltozások segítségével az esetek jelentős többségében sikerül meggyógyítanom.

Az esetleges kinövéseket csak a záróizomgörcs és a végbélrepedés megszűnése után javasolt eltávolítani, mert bármilyen beavatkozás a végbélen a fájdalom és az állapot nagyfokú romlásához, a betegség kiújulásához vezet.

Forrás: