Migrén – Új típusú gyógyszert engedélyeztek Amerikában

Az ubrogepantok óriási különbséget hozhatnak a betegek számára

Azok a migrén miatt szenvedő emberek, akiknek korábban a meglevő orvosságok nem segítettek, bizonyára örömmel hallják majd: új gyógyszert engedélyezett az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet.

Új gyógyszer a láthatáron: ubrogepant néven (Ubrelvy) jelent meg egy orvosság, melyet a migrén azon típusának azonnali kezelésére terveztek, amely az aurás vagy aura nélküli, de mindenképp szenzoros jelenséggel vagy látási zavarral járó súlyos fejfájás – adta hírül az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) közleményében.

Az ubrogepantnak nem célja megelőzni a migrént, lényege kezelni a rohamot, amikor jelentkezik.

A migrén olyan fejfájás, mely gyakorlatilag használhatatlanná teszi az embert, amíg tart. Csak Amerikában 37 millió lakost érint” – hívta fel a figyelmet dr. Billy Dunn, az FDA Kábítószerértékelési és Kutatási Központ Idegtudományi Irodájának ügyvezető igazgatója. – “Az Ubrelvy fontos új lehetőség a felnőttek akut migrénjének kezelésében, kategóriájában ugyanis az első gyógyszer, melyet jóváhagytak.”

Az FDA szerint az engedélyt két tanulmány eredményeit követően adták meg, mely több mint 1400 felnőttel készült.

„Azon páciensek aránya százalékban – mindkét tanulmányban -, akiknél a kezelést követő 2 órában enyhült a fájdalom, illetve akiknél a legrosszabb tünetek, beleértve a hányingert, fény- és hangérzékenységet, megszűntek, jelentősen magasabb volt azok körében, akik (bármilyen dózisban) Ubrelvy-t kaptak, mint akik placebót” – jelezte az FDA.

A gyógyszer ugyanakkor nem mellékhatás nélküli. A két kísérlet során a lehetséges mellékhatások tartalmazták a hányingert, a kimerültséget és a szájszárazságot. Az Ubrogepant egy új gyógyszerosztály része, melynek neve CGRP gátlók – s amelyek 2019-ben kerültek piacra.

A CGRP egy kis fehérje, melyet a hármas ideg szabadít fel migrén rohamok során. A kutatók úgy vélik, kulcsszerepet játszik abban, hogy kialakuljon a súlyos fejfájás” – magyarázta dr. Richard Lipton, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola Montefiore Fejfájásközpontjának vezetője. A három engedélyezett CGRP-gátló mind injekciós gyógyszer, amelyet rendszeresen használnak a migrén rohamok megelőzésére.Van egy másik, szájon át szedhető „gepant” is, a rimegepant, melynek jóváhagyása ugyancsak folyamatban van.

Fotó: 123rf.com

 

Lipton csoportja publikálta saját tanulmányát a gyógyszert illetően, melyet 2019 novemberében jelentettek meg. Ez a tanulmány közel 1700 pácienst foglalt magába, s rámutatott, hogy az orvosság jobban szerepelt, mint a placebo a kialakulóban levő migrén ellen. Az Ubrogepant felülkerekedett a placebo kezeléssel szemben – a fájdalomcsillapításban és egyéb migrén tünetek, így például a hányinger és a fény-, illetve hangérzékenység enyhítésében.

Azon betegek 22 százaléka, akik a valódi gyógyszert alkalmazták a migrénroham ellen, 2 órán belül tünetmentesek voltak – ez a placebo-csoportnál csak 14 százalék volt. Ugyanígy, az ubrogepant-használók 39 százalékánál megszűntek a leginkább zavaró tünetek 2 óra leforgása alatt, míg a placebót kapottaknál csak 27 százalék tapasztalta ezt – állt a Journal of the American Medical Association szaklapban.

Az új „gepantok” óriási különbséget hozhatnak egyes migrénbetegek esetében – összegezte tanulmányukat LiptonJelenleg a triptánoknak nevezett gyógyszerek jelentik a szokványos kezelést súlyosabb migrénrohamok esetén. Az 1990-es években jelentek meg. Stimulálják az agy kémiai szerotonin receptorait, ami csökkenti a gyulladást és összehúzza az ereket – megállítva ezzel a migrént.

Ám nem mindenki reagál a gyógyszerekre – az erek összehúzódása miatt pedig a szívroham vagy a stroke magas kockázatának kitett emberek nem használhatják azokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.