Megtévesztő tünetek – mivel jár a csendes migrén? – 2.rész

Amikor nem is gondoljuk, hogy ez a probléma gyötör

Az ismert migrénnek létezik egy „csendes” formája is, mely nem okoz fájdalmat – annál inkább egy csomó egyéb tünetet, melyet nem hoznánk összefüggésbe a fejfájással. Lássuk, mit érdemes tudni a csendes migrénről?

Akinek volt már migrénje, tisztában van az erős fejfájás tüneteivel, melyek mindennapi tevékenységeiben is akadályozzák. Nos, létezik egy csendes migrén is – melyet aligha hoznánk magunktól kapcsolatba az eredetivel. Jellemzője, hogy nem okoz fájdalmat, de hasonlóan legyengít, mert szédüléssel, gyomorproblémával, hang- és fényérzékenységgel járhat. Az okai, kockázati tényezői és kezelése minden migrénnek hasonló, függetlenül attól, hogy „valódi” vagy csendes migrénről van-e szó.

Cikkünk első részében a tünetekről és a lehetséges okokról volt szó. Lássuk, milyen típusai vannak a migrénnek és hogyan kezelhető. A csendes migrén csupán egyik típusa ennek a nagyon kellemetlen fejfájásnak. Találkozhatunk mellette több fajtával is.

  • Migrén aura nélkül: ennél a fajtánál a páciensek nem érzékelnek aura fázist. A legtöbb migrén egyébként ilyen.
  • Migrén aurával: ilyen esetben az aurás fázis tüneteit is tapasztalja az ember, mielőtt a fejfájásos szakasz jelentkezik.
  • Basiláris migrén: ez a ritka forma igencsak ijesztő. Tünetei közé tartozhat a kettős látás vagy homályos látás, az egyensúly elvesztése, ájulás és a beszéd nehézsége.
  • Hemiplegikus migrén: ilyenkor az ember átmeneti zsibbadást, gyengeséget, paralízist tapasztalhat az egyik oldalán.
  • Ophthalmoplegikus migrén: ez is ritka migrén típus, mely a szemizmok gyengeségével járhat. Fiataloknál gyakoribb.
  • Vestibularis migrén: szédülést tapasztal a páciens, amely pár perctől pár óráig tarthat.

A migrén diagnózisa

A csendes migrént az ember tünetei alapján azonosítják, valamint figyelembe veszik egészségügyi történetét. Fizikai és neurológiai vizsgálatot is végezhetnek. A súlyos és szokatlan tünetek miatt az orvos vértesztet, CT-t vagy MRI-t rendelhet el, gerincvelő- vagy lumbális punkciót végezhet a betegen.

Nagyon fontos orvost felkeresni, ha az aurás migrén tüneteit tapasztaljuk első alkalommal, mivel egyéb állapotok tüneteit imitálhatja – a stroke-ét és az agyhártyagyulladásét (meningitis).

A migrén kezelése

A csendes migrén kezelése csökkenti annak gyakoriságát és súlyosságát. Egyrészt gyógyszereket lehet alkalmazni ellene. Fájdalomcsillapítókat, melyek megállítják a már elindult tüneteket. Vény nélkül, de felírva is elérhetők. Megelőző gyógykészítményeket is kérhetünk, melyek csökkentik a migrén jelentkezésének gyakoriságát. Az orvosok általában azok számára írják fel ezeket, akik visszatérő, tartós vagy súlyos migrénnel küzdenek és tüneteik nem reagálnak a gyakori fájdalomcsillapítókra.

Alternatív módszerek is vannak a csendes (és az eredeti) migrén enyhítésére. Közéjük tartoznak a relaxációs technikák, így a jóga, meditáció, izomrelaxáció; az elegendő alvás; a tünetek kezdetekor elvonulás egy sötét, csendes szobába; jeges borogatás a nyak hátsó részére; a fájdalmas területek gyengéd masszírozása; napló vezetése a migrén lehetséges okainak azonosítására.

Alternatív terápiák alkalmazhatók még, így az akupunktúra, a biofeedback, a masszázs terápia. Az egyszerű és a csendes migrén egyaránt kezelhető azzal, ha megtaláljuk az okát és igyekszünk kerülni azt; amennyiben megtanuljuk a stressz oldását; a rendszeres testmozgás is segít, ha nem túl intenzív. Jót tehet, ha minden nap ugyanabban az időben kelünk és fekszünk, illetve ugyanakkor eszünk; az alkohol- és a koffein fogyasztást kerüljük, a dohányzást abbahagyjuk. Fontos tudni, hogy az egészséges testsúly visszanyerése is segíthet. A hormonális ingadozással küzdőknek érdemes orvosuktól olyan készítményt kérni, amely segít az ösztrogén hatásainak csökkentésében.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.