Bevált otthoni praktikák – migrénre!

Gyakran kínoz bennünket a migrén? A tagadhatatlanul lesújtó fejfájást néhány otthoni praktikával is megpróbálhatjuk enyhíteni. A hűtéstől kezdve a koffeinen át a csendes, sötét szobáig több módszerrel élhetünk. Lássuk, melyek ezek.

Bár a probléma kezelhető, a migrén sokkal komolyabb egy egyszerű fejfásnál. Rohamokban tör az emberre, s akár teljesen munkaképtelenné is teheti egy időre. Aki migrénes, otthoni praktikákkal is biztosan próbálkozott már, több-kevesebb sikerrel, hogy panaszait enyhítse.

Lássuk, melyek azok az otthoni praktikák migrénre, amelyek nagy eséllyel hatnak is.

1.Hűtsük magunkat: jó ötlet jeges borogatást tenni a homlokra, a nyakra, a fejbőrre. A szakemberek sem tudják pontosan, miért működik a dolog, de hatékony – valószínű, hogy a véráramlás mérsékelése szerepet játszik benne. A fagyasztott géles pakolás vagy a hideg vizes ruha ugyanolyan jó.

2.Vény nélküli gyógyszerek: nincs szükség vényre ahhoz, hogy migrénre gyógyszert kapjunk, az ibuprofén vagy naproxen típusok egyaránt hatnak. Csökkentik a gyulladást, mely okozhat migrént – de az acetaminofen és az aszpirin keverése is jó ötlet.

3.Koffein: a koffein, mely nemcsak a kávéban található meg, átmeneti enyhülést hozhat otthoni praktikaként a migrénre. Segít abban is, hogy szervezetünk a migrén elleni gyógyszereket gyorsabban felszívja. De azért módjával fogyasszuk – könnyen függővé lehet válni, s ha túlzásokba esünk, az „elvonási tünetek” kimerültséget és még erősebb fejfájást is okozhatnak.

4.Csendes és sötét szoba: az élénk fény, a zajok nagyon rosszul eshetnek, ezért hatékony otthoni praktika lehet migrén esetén a csendes, sötét helyiségben pihenés. Sokkal gyorsabban helyrejöhetünk.

5.Edzés: a migrén roham kellős közepén nem tanácsos, mert csak rosszabb tüneteket okozhat, ám ha jobban vagyunk, érdemes rendszeresen sportolni a megelőzés érdekében. A test endorfint szabadít fel, kémiai anyagokat, amelyek harcolnak a fájdalommal. Ráadásul az edzés stresszcsökkentő és az alvás minőségét is javítja.

6.Magnézium: ezt az ásványi anyagot a sötétzöld leveles zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonában, a dióban is megtaláljuk. Nem olyan otthoni praktika ez, mely migrén alatt segít közvetlenül, ám megelőzés jelleggel érdemes fogyasztani a magnéziumot. Egyeztessünk azonban orvosunkkal is róla!

7.Aludjunk jól! Nem bonyolult otthoni praktika migrén ellen – a minőségi alvás! A túl sok vagy a túl kevés alvás hozzájárulhat a rohamokhoz, valamint csökkenti a fájdalomküszöböt. A napi 7-8 órás pihenés elengedhetetlen. Ahogyan az is hasznos, ha naponta megközelítőleg ugyanakkor fekszünk le és kelünk reggel.

8.Jóga: az olyan mozgás, mely a szívet megdolgoztatja, megelőzheti a migrént, ugyanakkor van, akinél kiváltja. A jóga azonban lassú mozdulataival biztonságos megoldást jelent. Kutatások szerint a gyakori jógázás lecsökkenti a migrénes rohamok számát, vagy segít, hogy ne legyenek intenzívek.

9.B2 vitamin: a riboflavin, melyet a tejben, sajtban, halban, csirkében megtalálunk, de akár tabletta formában is szedhetjük, tanulmányok szerint szintén olyan otthoni praktika, mely segít a migrén megelőzésében.

10.Kezeljük az okokat! Olykor a migrént valamilyen étel vagy állapot váltja ki, esetleg környezetünk. Találjuk meg a valódi okot és igyekezzünk megszüntetni azt! A migrén oka lehet egy idősebb sajt, a vörösbor, a nagy magasság, az erős illatok.

11.Papsajt: hosszú ideje segít az embereknek a fájdalom megszüntetésében, kezelésében. Amikor kutatók bizonyítékot kerestek erre, kiderült, hogy a növény kivonata csökkentette a migrénes rohamok mennyiségét és intenzitását is egyes embereknél.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Csilla

    Ezt aki írta annak Tutti nem volt migrénje! De attól még legyen előbb profi a témában és utána írja meg a cikket! Vannak benne jó ötletek, de teljesen félre informál a holmi gyulladás csökkentő gyógyszerek ajánlásával ! Mert nem használnak! Nincs is, hogy, mivel a cikk írója nem tudja (vagy nem írta le) hogy mi is történik ilyenkor a fejben..Az agyat körülvevő erekben és mitől! !! És igenis van rá gyógyszer de az nem holmi ibuprofen! És természetesen a Sumatriptan készítmények sem a megoldás, de 2 órán belül megszünteti a migrénes rohamot. Vény nélkül pedig ez nem kapható. És előzőleg neurológiai vizsgálat után írja ki az orvos.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.