Migrén ABC: a leggyakoribb kérdések a heves fejfájásról – 1. rész

Mi okozhatja és mivel jár?

A migrén egy rendkívül kellemetlen, sokakat érintő egészségügyi probléma: a kínzó fejfájás letaglózó és lehetetlenné teszi, hogy ellássuk akár napi feladatainkat is. Mit kell tudni róla? Íme a leggyakoribb kérdések, melyek közelebb vihetnek bennünket a megoldáshoz.

Akit időről-időre letaglóz a migrén, pontosan tudja, mennyire elviselhetetlen tud lenni ez az erős fejfájás. Hányással, hányingerrel és extrém, fényre és zajra való érzékenységgel is párosulhat. A migrén sosem kellemes, ám ha szinte naponta előfordul, komolyan befolyásolhatja mindennapi tevékenységeinket. Muszáj megoldást keresnünk rá, hogy legalább enyhíteni tudjuk a panaszokat.

Amennyiben havonta 15 vagy ennél több fejfájás jelentkezik, krónikus migrénről van szó. Évente az emberek 2,5 százalékánál válik az epizodikus migrén krónikussá. Nem szabad szenvedi – íme azok a migrénnel kapcsolatos kérdések, melyeket fel kell tennünk az orvosunknak, hogy elkezdhessünk egy hatékony terápiát.

  1. Miért jelentkezik nálam sokszor migrén?

A migrén pontos oka máig nem teljesen ismert. A genetika és a környezet is hozzájárulhat. A legtöbb migrénnel küzdő embernek epizodikus fejfájásai vannak, vagyis havonta kevesebb, mint 14 alkalommal fordulnak elő. Kevesebben vannak azok, akiknél a migrénnel töltött napok száma fokozatosan nő. Ha 15-ször vagy többször szenvednek a heves fejfájástól, s ez az állapot legalább 3 hónapja fennáll, krónikus migrént állapítanak meg náluk S van néhány tényező, mely hajlamosabbá tehet a migrénre: ezek az elhízás, depresszió, szorongás, egyéb fájdalmak, extrém stressz, gyógyszerek túlzott használata, horkolás.

  1. Mi váltja ki a migrént?

Mindenkinél más lehet a pontos ok. Egyeseknél az alváshiány okozza. Mások a feldolgozott ételektől lehetnek rosszul.

Gyakoriak azonban az alábbi migrén-okozók: hormonális változások; alváshiány vagy túl sok alvás; éhség; stressz; erős illatok; élénk fények; zajok; élelmiszer-adalékanyagok, pl. aszpartám vagy MSG (nátrium-glutamát); alkohol; időjárás változások. Az okok pontos meghatározásához érdemes naplót vezetnünk tüneteinkről. Írjuk le, mit csináltunk, mielőtt a migrén jelentkezett, s mutassunk meg orvosunknak. Hasznos lehet az ok megfejtésében.

  1. Lehet a migrén valamilyen komoly betegség jele?

Állandó, komoly fejfájás esetén az ember a legrosszabbra is gondol: agytumora van. A valóságban azonban a fejfájás ritkán jelez ilyen súlyos betegséget, főleg ha ez az egyetlen tünet.

A súlyos betegség jelei inkább az alábbi panaszok: kontrollálatlan hányás; rohamok; zsibbadás vagy gyengeség; beszéd nehézsége; nyakmerevség; homályos vagy duplán látás; eszméletvesztés. Amennyiben ezeket tapasztaljuk fejfájásunk mellett, mentőt kell hívni, azonnali ellátásra van szükség!

  1. Miért változik meg a látás és a hallás migrén előtt

Ezeket migrén aurának nevezik. Olyan érzékszervi tünetek gyűjteménye, melyeket egyes emberek migrénes fejfájás előtt tapasztalnak. Mintákat látnak, fura zajokat hallanak, szokatlan érzéseket észlelnek a testükben. Az aura az agysejtek és a kémiai anyagok változásaiból eredhet. A migrénesek 20-30 százaléka érzékel aurát a fejfájása előtt. A tünetek eltűnnek egy órán belül.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.