Miért fáj a fejem? – A fejfájás legfőbb típusai – 1.rész

A feszültségtől a migrénig

A kínzó fejfájás igen sokféle okból létrejöhet. Lehet a fő probléma és valamely, egyéb betegség jele is a szervezetben. Fontos tudni, hogy honnan ered. Ebből a célból tekintjük most át a különféle fejfájásokat és okaikat, tüneteiket.

A fejfájás a fő ok és tünet is lehet, azaz másodlagos jele egy betegségnek. Nem mindig magyarázható meg, miért fordul elő a fejfájás, annak oka és helye változó lehet. Az 5 leggyakoribb fejfájás típus a feszültség okozta fejfájás, a migrén, a túlzott gyógyszerhasználatból eredő fejfájás, a neuralgiás fájdalom valamint a testmozgásból származó fejfájás. Lássuk az első kettőt!

1.Feszültség okozta fejfájás

A fej hátsó részének fájdalmában legtöbbször ez játszik szerepet. 7 napig eltarthat, de egészen rövid is lehet, 30 perces.

Tünetei: szorító érzés a fej hátsó felén vagy elülső részén; fájdalom, amely enyhe, közepes mértékű, vagy olykor súlyos is lehet; testmozgás hatására nem súlyosbodik; hányás, hányinger nem fordul elő.

Kezelése: ha gyakrabban jelentkezik, alternatív kezeléseket javasolnak, melyekkel a gyakoriságot és az időtartamot lehet csökkenteni. A relaxációs technikák, a kognitív viselkedés terápia, a masszázs, a fizikoterápia, akupunktúra segíthet.

Okai és megelőzése: a feszültség okozta fejfájás pontos oka nem ismert, ám a stressz, a fáradtság, az alváshiány, az étkezések kihagyása, a rossz tartás, az arthritis, a szinusz fejfájás, a kevés víz bevitele kiválthatja. S nyilvánvalóan, ha ezeket pótoljuk illetve kezeltetjük, a fejfájásra is kisebb az esély.

2.Migrén

A migrén gyakori, ismétlődő fejfájás, amely sokszor gyermekkorban kezdődik és a kor előrehaladtával nő a gyakorisága. Felnőttkorban heti többször előfordulhat, különösen a 35 és 45 év közötti nőknél.

Tünetei: lüktető, intenzív fájdalom a fej egy részén; hányinger és hányás; látászavarok; fényre, zajra és szagokra való, fokozott érzékenység, izomgyengeség és érzékeny bőr; néhány órától akár napokig eltarthat; a fizikai aktivitás súlyosbítja. A migrénes rohamokat olykor egy ún. „aura” előzi meg, melyekben az illető villanó fényeket vagy egyéb látászavarokat tapasztalOka számos dolog lehet – személyenként változó. Lehet az érzelmi, fizikai, környezeti hatás vagy étkezésből fakadó probléma, de gyógyszerhez is köthető.

A szorongás, stressz, depresszió is kiválthatja, ahogyan az erős zajok, fények, szagok is. Migrént okozhat, ha valaki hanyagolja az étkezést, ha nem alszik eleget. Bizonyos élelmiszerek gondot jelenthetnek, ilyen a sajt, csokoládé és a koffein. A migrénes fejfájásért felelősek lehetnek a hormonváltozások, a fogamzásgátló tabletta is.

Okok és kezelés: a migrén szakemberek szerint gyulladásos anyagok eredménye, amelyek a vérerekben és a fejben levő idegekben fájdalomérzékelést váltanak ki. Fájdalomcsillapítókkal érdemes kezelni, mint például az aszpirin vagy az acetaminofen, s jót tesz a sötét szobában való pihenés. Ha ezek a gyógyszerek nem segítenek, az orvos felírhat antimigrén gyógyszert, vagyis triptánt. A tudósok szerint ezek az orvosságok az ereket összehúzzák, amely hatásos lehet. Minél előbb kezdik el kezelni a fejfájásrohamot, annál hatékonyabbak a kezelések.

A migrénes fejfájás megelőzése: segíthet, ha depresszió, epilepszia vagy magas vérnyomás esetén megfelelő gyógyszereket szedünk. Ha kezeljük a stresszt, mozgunk, relaxálunk és fizikoterápiát alkalmazunk. Feljegyezzük azokat az ételeket, melyek gondot okozhatnak és kerüljük őket, valamint ha hormonterápiát alkalmaznak rajtunk.

A cikket folytatjuk.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.