Lázcsillapítás – Szükséges vagy nem?

Hazánkban sokakban boszorkányüldözéses, alaptalan tévhitek és félelmek élnek a lázzal kapcsolatban. Valójában még a magas láz sem okoz semmilyen kárt, ráadásul segíti a gyógyulást, ezért fejlett országokban, Kanadától kezdve Anglián át Hollandiáig már évtizedek óta nem rutinszerű a lázcsillapítás.

2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz – de sajnos ez sokakhoz még nem jutott el. Az sem könnyíti meg a több évtizedes berögződések megváltozását, hogy a gyógyszergyáraknak érdeke, hogy minél több lázcsillapító gyógyszert használjanak a szülők – számol be Dr. Novák Hunor gyermekorvos.

A hivatalos, holland Háziorvosi Társaság jelenleg is érvényes tájékoztatójában ezt olvashatjuk: „A láz nem veszélyes (a magas láz sem), pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell, a testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog. Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt.” Lázat csillapítani tehát nem kell, hanem lehet nagyon rossz közérzet esetén – ez óriási különbség. Ugyanezt mondja ki az Egyesült Királyság NICE-guideline-ja is: rutinszerű, kötelező jellegű lázcsillapítás nem javasolt – akkor lehet lázcsillapítót adni, ha a gyermek közérzete rossz, mindegy, hány fokot mutat 38 fok felett a hőmérő, nincs olyan testhőmérséklet, aminél kötelező jelleggel lázcsillapítót kell adni!

A láz nem veszélyes, segíti a gyógyulást

A szakirodalomban, orvosszakmai társaságok ajánlásaiban kihangsúlyozzák: alaptalanok azok a félelmek, miszerint a 40 fok feletti láz károsítaná az agyat vagy bármilyen kárt okozna. Szintén légből kapott tévhit, hogy a magas láz károsítja a szerveket, szívet, 40 fok felett pedig „kicsapódnak a fehérjék”, és halál következik be. A vizsgálatok alapján úgy látszik, a láz segíti az immunrendszer hatékonyabb működését, és gátolja a kórokozók szaporodását: azaz a láz jótékony, ártalmatlan folyamat.

Lázcsillapítóval nem előzhető meg és nem kezelhető a „láz”görcs

Az egyik leggyakoribb tévhit Magyarországon: ha engedjük a lázat felmenni, begörcsöl a gyermek. Természetesen minden görcsös rosszullét esetén orvosi vizsgálat szükséges, hiszen a lázgörcs egy utólagos, orvosi diagnózis. Sajnos a lázgörcs elnevezése is megtévesztő, jobb volna fertőzés által provokált görcsnek nevezni, hiszen a háttérben működő bonyolult biokémiai és élettani folyamatok okozzák a görcsöt, nem a gyorsan felszökő láz vagy magas testhőmérséklet – a „láz”görcs akár már 37 foknál bekövetkezhet. Minden tankönyv, orvosi szervezet és szaktekintély egyetért abban, amit rengeteg vizsgálat is igazolt: a lázcsillapító semmilyen hatással nincs a „láz”görcsre, sem megelőzni, sem megszüntetni nem lehet vele. Sajnos régen mást gondoltak erről, ezért napjainkban is sok orvos javasolja lázgörcsön átesett gyermeknél már hőemelkedés esetén a korai lázcsillapítást – de ez hibás gyakorlat. Az egyszerű lázgörcs egyébként bár tényleg egy rémisztő, de egy nagyon jóindulatú tünet, amely rendszerint néhány perc alatt magától megszűnik – nem kell hűteni vagy lázcsillapítót adni a gyermeknek, felesleges és veszélyes lehet ilyenkor (aspiráció veszélye: légutakba kerülhet a szirup, víz). Egy Hollandiában dolgozó magyar gyermekspecialista is elmondta: lázgörcsös gyereknél sem kell rutinszerűen lázcsillapítást alkalmazni!

A folytatásért KATTINTS IDE!

Lázas a gyermek? Ne essünk kétségbe!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.