Lázas a gyermek? Ne essünk kétségbe!

A láz valójában egy tünet, leggyakrabban a szervezetben bekövetkezett valamilyen gyulladásos kórfolyamat tünete. Láz lehet az első tünete egy akut megbetegedésnek, mint például egy kezdődő légúti megbetegedésnek vagy gyomor-bélrendszeri-, esetleg kiütéses fertőző betegségnek.

Ha a gyermek lázas, az első körben arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyermekünk szervezetében valami nem megszokott jelenség zajlik. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász, orvos-igazgatója foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Ha a lázat fertőzés okozza, a megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára kedvezőtlen, a szaporodásukhoz nem ideális környezetet teremt. A láz a szervezetünk ősi védekező reakciója, ilyenkor a gyermek saját védekező rendszere is aktívabban működik, ezért a védekezőképesség fokozása érdekében nem haszontalan, ha a gyermek nem teljesen láztalan. Ezt a lázcsillapítók adásánál figyelembe kell venni, vagyis 38 fok alatt még nem szükséges lázcsillapító adása.

A láz önmagában nem azt jelenti, hogy a gyermek súlyosan beteg, de kétségtelen, hogy a hirtelen kialakuló magas láz, a gyermek megszokotthoz képest rosszabb közérzete aggodalmat válthat ki a szülőkből. Jóllehet a lázzal kísért súlyos betegségek szerencsére jóval ritkábbak, mint például a felső légúti tüneteket okozó vírusfertőzések.

Ha a gyermek általános állapota nem romlik jelentősen, az időközben elkezdett lázcsillapítás hatására a közérzete javul, s a gyermek végzi a megszokott tevékenységét, akkor nagy valószínűséggel a betegség jól kézben tartható, addig is, amíg látja őt a kezelőorvos. Láz esetén rendkívül fontos a folyadékpótlás.  Hasonló a helyzet akkor is, ha hasmenés is kíséri a lázas állapotot. Ha a gyermek nem akar inni (elutasítja a poharat vagy a cumisüveget), érdemes megpróbálni kiskanállal bevinni a folyadékot és nagy türelemmel ismételgetni.

Hőemelkedés vagy láz?

Hőemelkedésről beszélünk, ha a gyermek testhőmérséklete 37,4 és 37,9 fok között van. Az ennél magasabb testhőmérséklet esetén már lázzal állunk szemben. Érdemes figyelembe venni, hogy általában a 39 fokos láz már komoly levertséget, türelmetlenséget, erősen nyűgös állapotot válthat ki, leggyakrabban emiatt veszi észre a szülő.

Szülőként érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a bőr hőmérséklete pár tized fokkal alacsonyabb a szervezet tényleges, úgynevezett maghőmérsékleténél. A bőr hőmérsékletét pedig minden esetben befolyásolja a külső hőmérséklet, a ruházat, vagy a takaró vastagsága. Ezért amikor a gyermek hőmérsékletét nézzük, mindig vegyük figyelembe a körülményeket, azt, hogy hol, a test melyik területén történt a lázmérés (végbélben, bőrön, fülben). A végbélben mért hőmérsékletből 0,5 fokot le kell vonni ahhoz, hogy a gyermek hőjének köznapi értelemben vett „valós” értékét megkapjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.