Mit tegyünk láz esetén?

A láz a szervezet természetes védekezése a lázkeltő anyagok és a vírusok, baktériumok ellen. Magasabb testhőmérsékleten az anyagcsere felgyorsul, az immunrendszer is hatékonyabbá válik.

37 °C feletti hőmérsékleten a vírusok és a baktériumok életfeltételei is romlanak, verejtékezéssel méreganyagaik és az egyéb salakanyagok is eltávoznak a szervezetből.

Láz esetén az étvágytalanság a szervezet normális válasza, mert így energiáit a védekezésre fordíthatja.

Mielőtt orvost hívnánk, próbáljuk meg magunk a lázat csillapítani. Tartós hőemelkedés esetén feltétlen forduljunk orvoshoz, mert ez súlyos, lappangó betegség jele is lehet. Csecsemőknél és kisgyermekeknél különösen veszélyes a magas láz, mert lázgörcsöt okozhat.

Az ő lázukat legkönnyebben hűtőfürdővel és a mellkasra, lábra, karra tett vizes ruhával tudjuk csillapítani. 37,5-38 °C felett csillapítsuk a lázat, mert a magas láz kifárasztja a szívet. Természetes lázcsillapítás a borogatás és a hűtőfürdő. A hűtőfürdőt úgy készítjük el, hogy a langyos vizet fokozatosan lehűtjük. Borogatáskor a test nagy felületére, az egész mellkasra és a karokra állott vizes törülközőt, vagy lepedőt tegyünk (ne csak vizes zsebkendőt, vagy egy kis kéztörlőt, mert az kevés). Láz esetén a szervezet C-vitamin szükséglete is megnő, fogyasszunk sok gyümölcsöt, befőttet, narancs-, citrom-, grapefruit- és sárgarépalevet. Megnő a szervezet folyadékigénye, legjobb a csipkebogyótea és a gyümölcslevek. A kálium és a magnézium igény is növekszik. Ezért sok gyümölcsöt, befőttet és burgonyát együnk.


Szerző: Dr. Benkő András

Forrás: edenkert.hu