Jó alvássegítő a melatonin – De a mellékhatások sem mellékesek

Sokan próbálják ki az alvás elősegítésére manapság a melatonin tablettát. Ez a hormon játszik szerepet a természetes alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában. De vajon biztonságosak a mellékhatások?

Aki rendszeresen küzd az elalvással, vagy nem tudja végigaludni az éjszakát, gyakran próbálkozik valamilyen alvássegítő módszerrel. A melatonin hormon az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában játszik komoly szerepet. A melatonin természetes szintje a vérben éjszaka a legmagasabb.

Egyes kutatások azt sugallják: hasznosak lehetnek a melatonin-kiegészítők alvászavar esetén, például a késleltetett alvási fázis kezelésében. Némi enyhülést nyújthatnak az álmatlanság és a jet lag, azaz repülőút és időeltolódás során tapasztalt kellemetlen fáradtság esetén.

alvás, alvászavar, horkol

Fotó: 123rf.com

A melatonin kiegészítő alkalmazása rövid távú használatra biztonságos. Sőt, ajánlottabb, mint számos altató gyógyszer. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy melatonin esetében jelentős lenne a függés kialakulásának esélye, ahogyan azt sem, hogy aki sokszor használja, annál visszafogott reakció alakuljon ki egy idő után, netán másnapossághoz hasonló hatást tapasztaljon.

A melatonin alkalmazása esetén is lehetnek azonban mellékhatások, amelyek egyesek kedvét elvehetik a használatától. Legtöbb esetben az alábbiak tapasztalhatók:

  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Hányinger
  • Álmosság.

Ugyanakkor, a melatonin kiegészítő szedésével egyéb, kevésbé gyakori mellékhatások is járhatnak. Ezek közé tartozik a rövid ideig tartó depresszió, az enyhe remegés, enyhe szorongás, hasi görcsök, ingerlékenység, az éberség csökkenése, zavartság vagy tájékozódási zavar, illetve abnormálisan alacsony vérnyomás (hipotenzió). Mivel a melatonin nappali álmosságot válthat ki, nem tanácsos autót vezetni, gépeket kezelni a kiegészítő bevételét követő 5 órán belül.

ásít, álmos, tanul

Fotó: 123rf.com

Érdemes észben tartani azt is, hogy a melatonin kölcsönhatásba léphet különféle gyógyszerekkel, melyeket esetleg naponta vagy gyakorta szedünk. Ilyenek például a véralvadásgátló és trombocitagátló szerek; az antikonvulzív szerek; a fogamzásgátló gyógyszerek; a cukorbetegség elleni készítmények és az immunrendszert elnyomó gyógyszerek (immunszuppresszánsok).

Amennyiben melatonin-kiegészítők szedése fordult meg a fejünkben, fontos először konzultálni orvosunkkal. Különösen, ha valamilyen egészségügyi problémával küzdünk. Az orvos segíthet eldönteni, hogy alvás elősegítésére megfelelő-e számunkra a melatonin.

Olvasd el ezt is!

Tudatos alvás bio-melatoninnal?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.