Hiába írják ki a kolonoszkópiát?

Annak ellenére, hogy a vastagbéltükrözést a vastagbélrák-szűrés szabványos módszerének tekintik, egy új tanulmány szerint sok beteg vonakodik a vizsgálat elvégzésétől

A betegek gyakran az egyszerű széklet okkult vérvizsgálatot választják, amely a rejtett vért, vagyis a vastagbéldaganat egyik jelét mutatja ki a székletben.

„Az a legjobb vizsgálat, amit a beteg valóban elvégeztet” – véli Dr. John Inadomi, a seattle-i Washington Egyetem gasztroenterológusa. Nem szabad azt feltételeznünk, hogy a betegek előnyben részesítik a vastagbéltükrözést, ezért a beteg preferenciáinak kiderítésével kell meghatároznunk azt a szűrővizsgálatot, amelyet a legnagyobb hajlandósággal elvégeztet.”

A szakértő szerint a két teszt legnagyobb különbsége az, hogy a széklet okkult vértartalmának vizsgálatát évente kell elvégezni, míg a kolonoszkópiát 50 éves kortól tízévenként kell végrehajtani. Ráadásul a vastagbéltükrözés során talált rákos vagy rákmegelőző polipokat az eljárás alatt el is lehet távolítani. Ha a széklet okkult vértartalmának vizsgálata pozitív eredményt hoz, a következő lépés a kolonoszkópia.

A vastagbéltükrözés egyik legnagyobb hátránya a betegeknek az előkészület, mely során a beavatkozást megelőző napon koplalni kell, és hashajtót kell bevenni. Sok beteg az érzéstelenítést sem szereti, és előfordulhatnak komplikációk is, például a bél átszúrása az eszközzel.

daganatos%2520megbetegedes4

Az Archives of Internal Medicine április 9-i számában megjelent kutatásban 997 férfit és nőt jelöltek ki, illetve adtak nekik szabad választási lehetőséget a vastagbéltükrözés vagy a széklet okkult vérvizsgálat között. A résztvevők 58 százaléka egy éven belül elvégeztette a választott szűrővizsgálatot.

A kolonoszkópiára kijelölteknek, illetve az ezt választóknak csupán 38 százaléka végeztette azonban el a vizsgálatot, míg azoknak, akik a széklet okkult vérvizsgálatot választották, illetve erre jelölték ki őket, 67 százaléka végeztette el ezt a szűrést.

Dr. Theodore Levin, a kaliforniai Kaiser Permanente gasztroenterológusa szerint a vastagbéldaganat szűrése azzal az előnnyel járt, hogy kevesebb ember hal meg a betegség következtében. A szakértő szerint ha növelni szeretnénk a szűrővizsgálat elvégzésének arányát, a vastagbéltükrözés mellett más alternatívákat is fel kell kínálnunk a pácienseknek.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: