Turkálni kell a belekben!

Egyszerűnek hangzik: a vastag- és végbéldaganatot általánosságban az egyik leginkább megelőzhető rákbetegségnek tekintik, tehát érdemes elmenni a szűrésre és megelőzni.

Az ördög azonban a részletekben rejlik. A rákszakértők szerint meglehetős zűrzavar tapasztalható az irányvonalakban abban a tekintetben, hogy mikor és hogyan kell az embereket szűrni.

Egy pontos vastag- és végbéldaganat szűréssel kimutathatók a rákmegelőző polipok a vastagbélben, amelyet így el lehet távolítani, és miután eltűnnek, nincs lehetőségük vastagbéldaganatot okozni. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) azonban azt állítja, hogy az Egyesült Államokban csak minden ötödik orvos követi a kolorektális daganatszűrésre vonatkozó összes irányelvet. A többségük helyesen azt javasolja betegeinek, hogy 50 éves életkorban kezdjék meg a szűrést, de nem következetesek a szűrési lehetőségek és a szűrés gyakoriságának leírásában.

99s0jvrx3

Dr. Durado Brooks, az Amerikai Rák Társaság szakértője úgy véli, jelentős előrelépéseket sikerült tenni abban, hogy az orvosokat rávegyék a szűrés népszerűsítésére, most azonban azt is garantálni kell, hogy azt is tudják, melyik teszt válik be és melyik nem, és hogy túlzásba is lehet vinni a szűrés gyakoriságát.

Hosszú ideje már a kolonoszkópia számít az ideális eszköznek a vastagbéldaganat szűrésére, nem alaptalanul. Nagyon alapos vizsgálatot tesz lehetővé, és az orvosok már megtalálásukkor eltávolíthatják a polipokat anélkül, hogy a betegnek egy újabb eljáráson kellene átesnie. Néhányan azonban vonakodnak a kolonoszkópiától, teljesen érthető.

A vizsgálatra való felkészülés elég kellemetlen lehet, és az invazív beavatkozáshoz érzéstelenítésre van szükség, és némi kockázattal is jár. Minden olyan esetben el kell azonban végezni a kolonoszkópiát, ha bármelyik másik vizsgálat rendellenességet mutat.

qfc8k5qe13

A CDC vastagbéldaganat szűrésre vonatkozó ajánlása valójában a szűrővizsgálatok keverékét javasolja. A központ szerint a betegeknek 50 éves kortól a következőket kell elvégeztetniük:

–  A székletben lévő okkult vér magas érzékenységű meghatározása évente. Ez a rejtett vért mutatja ki a székletmintában.

– Ötévente részleges vastagbéltükrözés (flexibilis szigmoidoszkópia). A hajlékony cső, amit az orvos használ rövidebb, mint a kolonoszkópia esetén. Az eszközzel a végbél és a vastagbél alsó harmadának falát vizsgálják. Mivel a daganatok többsége itt kezd fejlődni, meglehetősen hatékony szűrővizsgálatnak tekinthető.

Tízévenként kolonoszkópia. Az eljárás során használt hosszabb, szintén hajlékony csővel az egész vastagbelet meg lehet vizsgálni, és az orvosok a csövön keresztül szövetmintát is vehetnek, vagy eltávolíthatnak polipokat.

Az Amerikai Rák Társaság más szűrővizsgálatokat is javasol, például báriumbeöntést vagy virtuális kolonoszkópiát ötévente a flexibilis szigmoidoszkópia helyett, amennyiben a páciens ezt választja.

Forrás: