Gyomorbaj mindenhol

Egyre több az elhízott, egyre több egészségtelen ételt viszünk be a szervezetünkbe. Természetes hát, hogy mindezek hatással lesznek ránk, és elsősorban az emésztőrendszerre

Az alábbiakban néhány általános gyomorpanaszról lesz szó, összefoglaló jelleggel.

Gyomorégés

A gyomorégés égető fájdalmat jelent a szegycsont mögött, vagy akár a torokban. A tüneteket a gyomorsav okozza, mely visszafolyik a nyelőcsőbe. Sokszor fekvő helyzetben romlik a helyzet, és akár a sav ízét is érezni lehet. A gyomrot különleges réteg védi a sav ellen, azonban a nyelőcső védtelen. Az igazi veszély éppen ebben rejlik: ha a visszafolyás fordul elő, a sav kimarja a nyelőcső falát. Ha fájdalom érezhető nyelés közben, valószínűleg már meg is történt a baj.

Normális esetben ez nem történhet meg. A gyomrot és a nyelőcsövet egy záróizom vágja el egymástól – ahogy nevében is benne van, elzár. Viszont, ha az izom gyengébb és/vagy károsító hatások vannak jelen, a záródás nem tökéletes, és a gyomorsav visszafolyik. Ez előfordulhat, ha a hasüregben túl nagy a nyomás, kiadós étkezés után, túlsúly esetén vagy akár túl szoros ruha viselésekor is. A dohányzás, a kávé, az alkohol és néhány gyógyszer szintén növeli a kockázatot.

gyomor4

Ha ilyen panasszal van dolgunk, érdemes megpróbálni néhány dolgot, mielőtt gyógyszerkért nyúlnánk. Ne háromszor együnk egy nap, hanem többször keveset, kevés zsiradékkal és fűszerrel, kerülve a szénsavas üdítőitalokat. Ha a panaszok főként éjszaka jelentkeznek, akkor a fekvő helyzet az okozó – ilyenkor segíthet, ha megemeljük az ágyat a feji részen. Végül pedig, ha egy új gyógyszer szedésekor jelentkeznek a tünetek, olvassuk el a betegtájékoztatót, egyeztessünk egy orvossal és váltsunk, ha kell.

Reflux

A reflux szintén emésztőrendszeri megbetegedés. Normális esetben a szervezetben több közömbösítő mechanizmus is működik, melyre arra hivatott, hogy a gyomorsavtól megvédje a szerveket. Ilyen feladata van például a nyálnak is, valamint lúgos kémhatású nyák is védi a nyálkahártyát. Ha ezek bármelyike nem működik 100%-osan, és a sav folyamatosan jelen van a nyelőcsőben, akkor kimarja a nyelőcső belső felszínét. Ezt egy ideig lehet otthon kezelni, de idővel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert az állandó savas hatás szövődményeket okozhat, mint például a nyelőcső szűkület, vagy különböző rákos megbetegedések.

Gyomorfájdalom

Gyomorfájdalomnak nevezzük azt a szúró vagy szorító érzést, mely a has felső területén jelentkezik. Az okozó a patkóbél nyálkahártyájának gyulladása. Ha a gyomorsav a sérült területtel érintkezik, az fájdalomérzetet generál. Általában étkezés után, vagy savlekötők bevételével kontrollálhatók a tünetek, azonban ha nem kezeljük rendesen, gyomorfekély alakulhat ki. Hogy ezt megelőzzük, hanyagoljuk a dohányzást, a gyomrot irritáló ételek, italok fogyasztását. A meleg tej szintén segíthet.

shutterstock_646942091 Tudj meg többet a gyomorról!

Gyomorfekély

A gyomorfekély akkor alakul ki, amikor a gyomor nyálkahártyájának folyamatossága megszakad, legalább 5 mm-es távolságban. Sajátos tünete a hányinger, a súlyvesztés és az étvágytalanság. Amennyiben szövődmények alakulnak ki, vérzéses panaszok is jelentkeznek. A gyomorfekély jellemzője, hogy étkezést követően a fájdalom azonnal megszűnik. A betegséget több minden okozhatja: életmód, gyógyszerek, dohányzás. Ismert tény, hogy a szteroid alapú gyógyszerek szintén hajlamosítanak a gyomorfekély kialakulására.

Szinte nincs ember, aki ne találkozott volna már legalább eggyel a felsorolt tünetek közül, melyért rohanó életmódunk nagymértékben okolható. Hogy megelőzzük a komolyabb betegségeket (mondjuk a gyomorrákot, mely hazánkban a második leggyakoribb), fokozottan kell figyelnünk az életvitelünkre, és ha már megtörtént a baj, időben reagálni rá.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: