Ezt teszi a jó keringés

Az öregedés folyamatában a legtöbb ember szembesül azzal, hogy a teste már nem működik tökéletesen – magas vérnyomás alakul ki, cukorbeteg lesz vagy valamilyen más krónikus állapottal él. Amellett, hogy ezeket a betegségeket gyógyszerekkel kezeli az orvosunk, mi magunk is sokat tehetünk az egészségünkért azzal, ha bizonyos változtatásokat hozunk az életünkbe.

Gyakori az is, hogy az egyik állapot megtámogatása érdekében kialakított új szokásaink aztán a többi betegségünkre is jótékonyan hatnak: a rendszeres mozgás például nem csak a szív- és érrendszert segíti, hanem a cukorbetegségben is előnyökkel jár, valamint az agyi vérellátás fokozása révén a szellemi frissességünk megőrzéséhez is hozzájárul.

A következőkben öt olyan életmódbeli változtatásról olvashat, amik a legkisebb energiabefektetés mellett a legnagyobb megtérüléssel kecsegtetnek.

 1. Ügyeljünk a vércukorszintünkre

Ha rendben van a vércukrunk, az sokat számít a gondolkodási funkciók megőrzésében és az öregedés hatásainak lassításában. A legfrissebb tudományos eredmények szerint az agy egyik fő memóriaközpontja, a hippocampus sérülékenyebb akkor, ha a vércukorszint nincs jól szabályozva, ezáltal pedig fokozódik a demencia kialakulásának kockázata. A vércukorszintünket az alábbi pontokban is ismertetett három módszer segítségével tudjuk kordában tartani: ezek pedig az alvás, testmozgás és egészséges táplálkozás.

 1. Aludjunk eleget

Habár az idősebbek kevesebbet szoktak aludni, továbbra is fontos a jó minőségű alvás – célozzuk be a minimum hét órát. Szerencsés, ha minden nap nagyjából ugyanabban az időben alszunk el és kelünk fel. A változó mennyiségű alvás hátrányos a vérnyomás és a vércukorszint szempontjából és a hangulatunkra is negatívan hathat.

 1. Mozogjunk többet

Minél többet ülünk egy nap, annál rosszabbat tesszük az egészségünknek. A szakértők szerint három komponensből áll az egészséges testmozgási program: szívbarát kardiógyakorlatok, izomerő-fejlesztés és nyújtás. Ám ne keserítsen el bennünket, ha a nulláról kezdenénk, hiszen már napi pár alkalommal megtett 5-10 perc séta is jó kiindulás lehet. Ha mozgásszervi nehézségeink vannak, feltétlenül kérjük ki gyógytornász vagy fizioterapeuta véleményét a gyakorlatok személyre szabásában.

 1. Figyeljünk a táplálkozásunkra

Bizonyos kutatási eredmények szerint a hosszú élet egyik titka, ha az öregedéssel együtt egyre kevesebb kalóriát viszünk be. Természetesen a táplálék minősége is fontos – különösképpen, ha kevesebbet eszünk, az legyen tápláló és egészséges. Már jó ideje a mediterrán étrendet tartják az egyik legcélravezetőbb táplálkozási rendszernek. Ebben a Földközi-tenger mentén élő népek konyhájának jellemzőire támaszkodnak, azaz sok halat és tengeri gyümölcsöt, olívaolajat, friss zöldségeket és gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztanak. Kellő mennyiségű testmozgással kombinálva jó eséllyel védjük ki a demencia kialakulását a mediterrán étrendre való átállással.

 1. Csökkentsük a stresszt

A stressz azoknál is csökkenti a szellemi ellenállóképességet, akik nem élnek demenciával. Ha valakinél Alzheimer-kórt vagy más demenciatípust azonosítottak, a stressz hatására felgyorsulhat a szellemi hanyatlásuk, ezért kiemelkedően fontos a feszültség csökkentése. Nem csak kimerítő és felelősségteljes munkahelyeken vagy szerepekben fordul ez elő, hanem a mindennapi bosszúságok felhalmozódása is komoly stresszforrást jelenthet. Habár teljesen megszabadulni nem tudunk tőle, találhatunk pozitív megküzdési módokat rá: légzőgyakorlatokkal, tai chi-vel vagy jógával rengeteget tehetünk a pszichés egészségünkért.

A változtatás sosem könnyű, ám ha kitartunk a célunk mellett és következetesek maradunk akár a legkisebb változtatásokban is, akkor hamar látni fogjuk az új, egészséges szokásaink pozitív hatásait!

Olvasd el ezt is!

Arany színű szuperélelmiszer, ami segíti a légzést, vérkeringést, látást – Mi az?

Forrás: felejtek.hu


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Nahát!!??
  Hát nem is tudom…
  Én már nem változtatok saját életvitelemen
  Marad a saját biológiai stílusom…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.