Divatos diéták – böjtkúrák

A tavasz a fogadalmak és fogyókúrák ideje: soha nem volt divatban ennyiféle fogyókúra és diéta, amelyek népszerűségi listája évről-évre változik.

A fogyókúrák lényege nem a nem evés, hanem az evés, tehát hogy éhezés nélkül lehessen fogyni, mert az éhezés kimerít és nem engedi, hogy az emberek folytassák rohanó életmódjukat, feszített munkatempójukat.

Vannak diéták, amelyek a vércsoport fajtákat veszik alapul, egy másik altípus az ételek alapvető összetevőinek az elválasztásán alapul, egy harmadik csoport azon alapul, hogy szinte mindent lehet enni, csak nem mindegy, hogy hány órakor, míg a sokadik lényege, hogy csak egyfélét szabad enni egy nap és az sem mindegy, hogy a következő napon mit fogyasztunk.

A legnehezebb betartani talán a 90 napos diétát, amely keményítő-, zöldség-, gyümölcs-, fehérje- és más napokat iktat be, pontos sorrendben. Ez eleve feltételezi, hogy nem nagyon lehet elmenni családi ünnepekre, rendezvényekre, vállalati bulikra.
A tavalyi listavezető Atkins-diéta – amely a szénhidrátok teljes vagy részleges megvonásán alapul és engedélyezi a zsírt és a fehérjét – mintha kissé veszítene népszerűségéből. Ellenzői azt vetik a közelmúltban elhunyt Atkins doktor szemére, hogy a szénhidrátokat nem szabad megvonni, mert szüksége van rájuk a szervezetnek.
5514

A szénhidrátok nem száműzhetők teljesen az étrendből akkor sem, ha nem fogyaszt a diétázó csokoládét, fagylaltot, süteményt, édes üdítőket, gyümölcsöket, kenyérfélét, ugyanis számos készételben, zöldségben vagy éppen húskészítményben is van – rejtve – szénhidrát.

A káposztaleves-kúra ártalmatlannak tűnik, de nehezen betartható, a társasági életet ugyancsak szinte teljesen kizárja és sokat kell vele bíbelődni.

A Norbi-féle módszer lényege, hogy bizonyos étel- összetevőket csak a nap bizonyos szakában lehet fogyasztani. Este már szénhidrátokat, nehezebb ételeket tilos enni.

Ehhez kapcsolódik a legegyszerűbb fogyókúra: elhagyni a vacsorát, az alkoholt és az édességeket. Ez a legtöbb esetben hat, mégis nehéz betartani, mert minden társasági esemény, családi vacsora az estéhez kötődik. Minden fogyókúra alapelve: sok ásványvíz, sok zöldség (de nem a lisztesek: gabonafélék, krumpli, bab, borsó, lencse, gesztenye kizárva) kevés gyümölcs, kalóriaszegény levesek, gyógyteák fogyasztása.
5515

Mindennek drasztikusabb válfaja a salaktalanító léböjt kúra, amely elsősorban orvosi felügyelet mellett folytatható és csak néhány napig engedélyezett. A hollywoodi álom fogyókúrák – kókusz, ananász, fagylalt, hal – lényege, hogy csak egyféle ételt kell enni jó pár napig, de abból sokat lehet. Pár nap után annyira megunja a diétázó az engedélyezett ételeket is, hogy már nem kíván belőle, csak kis mennyiséget.

A különféle tabletták és ételhelyettesítő porok is sokaknak segítenek, de ezek a diéták főleg akkor tarthatók be eredményesen, ha a fogyókúrázó sokat tartózkodik otthon és van ideje elkészíteni a szokásos tápszerjellegű ebédjét vagy vacsoráját.

A diéták nagy része a munkahelyeken bukik meg: a legtöbb fogyózó – az egyik szakmai magazin felmérése szerint – nem mer ellentmondani a közös munkahelyi étkezések elmaradhatatlan rituáléjának, mert fél, hogy ezzel kilóg a közösségből, lassan magányos marad, mert kiközösítik.

Forrás: