Agyi bénulás gyógyítása őssejt beültetéssel

Megkapta saját őssejtjeit az első magyar, oxigénhiány okozta agyi bénulásban szenvedő kisgyermek.

A múlt év végén Léna és szülei Amerikába utaztak, hogy a kislány Magyarországról elsőként részt vegyen a klinikai kutatás fázisában lévő őssejt kezelésben. A születéskori oxigénhiányos állapot miatt kialakult agyi bénulás, mely Léna esetében is fennáll, egyike azon őssejt kezeléseknek, mellyel ígéretes eredményeket értek el az orvosok világszerte.

Léna és ikertestvére 2011-ben jött világra. Bár a szülés természetesen indult, az első ikerlány, Léna szívritmus-ingadozása miatt az orvosok biztonságosabbnak látták a császármetszést. A kezdeti komplikációk ellenére az első hónapokban mindkét kislány egészségesen fejlődött, ám egyik napról a másikra Léna bal karja és lába merevvé vált, melyet szakemberek szerint az anyaméhben vagy a születéskor kialakult oxigénhiány vagy agyvérzés okozhatott.

Egy vállalat biztosítja a saját köldökzsinórvérből származó őssejt kezelést, rendszeresen tájékoztatja hírlevelében ügyfeleit az őssejt kezelések legújabb eredményeiről. Így értesült Léna édesanyja is először arról, hogy az agyi bénulás gyógyítható lehet a köldökzsinórvérből származó őssejtek segítségével. Miután Léna szülei felvették a kapcsolatot a vállalat munkatársaival, és megbizonyosodtak afelől, hogy ez a transzplantáció egy kockázatmentes beavatkozás, úgy döntöttek, belevágnak.

ossejt

A kezelést megelőzően az őssejtbank szakértői csapata és a gyermekkori agyi bénulás kísérleti gyógyításában világviszonylatban is az élen járó orvosi csapat megvizsgálták Léna születésekor levett őssejt mintákat. Laboratóriumában tárolt egységeket mindkét vizsgálat megfelelőnek találta. Léna mintájával a vállalat így már 43. alkalommal bizonyította szakmai megbízhatóságát a felhasználásra kiadott őssejt egységek tekintetében.

A vállalat számára fontos, hogy az őssejt levétel és tárolás mellett az őssejt kezelést is elérhetővé tegye az arra rászoruló betegeinek. „Örülök, hogy a programunkkal hozzájárulhatunk az őssejt kutatás sikerességéhez, valamint szakmai és pénzügyi támogatásunkkal az orvostudomány legmodernebb kezeléseit biztosíthatjuk ügyfeleink számára.” – mondta a vállalat vezetője.

2013 decemberében Léna sikeresen megkapta saját őssejtjeit az amerikai kórházban. Miután az orvosok infúzióban beadták a sejteket, a kislány testében azok eljutnak a sérült területekre, ahol elősegíthetik a károsodott agysejtek regenerációját.  A kezelést követően nem jelentkeztek mellékhatások, így a beültetés után Léna hamarosan hazamehetett.

„Amikor a sejtek bekerülnek a szervezetbe, hormonokat hoznak létre, amelyek jeleket közvetítenek az agysejtekbe, hogy helyreállítsák az agyfunkciót. Az eddigi tapasztalatok szerint úgy gondolom, leghamarabb három-hat hónapon belül észlelhetünk bármilyen változást.– magyarázta az orvosi csapat vezetője.

Forrás: