A wifi megöli a spermiumokat?

Mióta megjelentek a piacon a mobiltelefonok, azóta röppennek fel hírek azzal kapcsolatban, hogy milyen rossz hatással is vannak az egészségünkre. Ezek egy jelentős részét cáfolták, egy részét kénytelenek elfogadni az emberek. Úgy tűnik, hogy a telefonok, pontosabban a wifi kapcsolat és a spermiumtermelés között is kapcsolat van, ami nem lehet fél várról venni.

Sok a telefon…

Nem csak az a baj, hogy elképesztően sokat használjuk az okostelefonjainkat, hanem az is, hogy egyre és egyre több van belőlük. Jelenleg a bolygón több a mobiltelefon, mint az ember, és még azokon a tájakon is okostelefonnal rohangálnak az emberek, ahol élelemre sincsen pénzük. Valahol persze érthető, hiszen a világ eseményeiről ezekkel a kütyükkel tudnak a legkönnyebben tájékozódni.

Igen, mára egy kissé átalakult ezeknek az eszközöknek a felhasználása. A kezdeti táska méretű telefonok mára kis számítógépekké váltak, amik állandó jelleggel a zsebünkben lapulnak – és éppen ezzel van a gond. Ma már a fő funkció nem is a telefon, hanem az internet, éppen ezért szinte minden cég és vállalkozás ingyen wifi-t szór, amire a telefonok rá is kapcsolódnak, hiszen így olcsóbb, mint előfizetéssel.

Fotó: 123rf.com

A wifi és a spermium

Egy 2019-es japán tanulmány egy igen érdekes felvetéssel foglalkozott. Azt vizsgálták, vajon a mobiltelefonok wifi kapcsolata mennyiben befolyásolja a spermiumtermelést. A felvetés szerint akár jelentősen is, hiszen elektromágneses hullámokról van szó, melyek alapvetően problémásak lehetnek az egészség szempontjából.

A részletes tanulmány rámutatott arra, hogy 30 perces kitettség ezeknek a hullámoknak még nem okoz különösebb problémát, ám az időhányad emelkedésével sajnos a spermiumtermelésre gyakorolt hatás is jelentősen fokozódik. 2 órás kitettség esetén a spermiumok mozgékonysága 26,4%-ra esik vissza. 24 órás kitettségnél pedig a spermiumok 23,3%-a elhal a sugárzástól. Ezek a hullámok pedig a spermiumok minőségére sincsenek jó hatással.

Halmozott hatások

Sokszor foglalkoztunk már azzal, hogy a környezeti hatásoknak kitett szervezet napjainkra akkora energiafelhasználást kénytelen a védekezésre szentelni, hogy sok esetben a reprodukcióra már nem marad elegendő” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Ez nem azt jelenti, hogy a férfiaknál elmarad a nemi vágy, vagy csökken a libidó – bár ezek is előfordulhatnak -, hanem azt, hogy akár jelentősen is romlik a spermiumtermelés, és a spermiumok minősége. Ez pedig nem csak a terméketlenséget segíti elő, hanem sajnos akár komoly hormonális problémák melegágya is lehet.

Fotó: 123rf.com

Védekezni alapvetően a szokások megváltoztatásával lehet. Első körben a mobilt inkább ne a nadrágzsebben cipeljük. Fontos a tápanyagellátottság, hiszen bármilyen káros hatás kivédéséhez a szervezetnek energiára, tápanyagokra van szüksége, adott esetben magas dózisban. Mivel azonban az életmódunk és a környezeti hatások is komoly plusz energiabefektetést igényelnek a testünktől, az ilyen védekezésekre, egyes funkciók normál szinten tartására egyszerűen már nem marad tápanyag. Ezen javítani lehet a megfelelő étkezéssel és mozgással, de sajnos mára a legtöbb esetben ez is kevés.

A tápanyagbevitel fokozása érdekében sokan fordulnak a vitaminkészítményekhez. Fontos azonban, hogy a vitaminok mellett ásványi anyagok és nyomelemek is kellenek a szervezetnek, ráadásul ezeket komplex formában, lehetőség szerint szerves kötésben (-citrátok és -glükonátok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) érdemes bevinni, hiszen így a felszívódásuk, hasznosulásuk lényegesen magasabb lesz! Azt is érdemes tisztázni, hogy a férfiak tápanyag-szükséglete nem azonos a nőkével. Sok esetben persze ugyan azokra az anyagokra is szükség van, de nem azonos dózisban, így a szervezet megfelelő támogatása érdekében a férfiak a nekik kifejlesztett férfivitamin készítmény mellett tegyék le a voksukat.

Olvasd el ezt is!

Sok hibás spermiumot termel a férfiak szervezete

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.