Sok hibás spermiumot termel a férfiak szervezete

A férfiak férfiasságának egyik alapvető jegye – legalábbis sokak elképzelése szerint – hogy képesek utódokat nemzeni. Ez azonban egyre több esetben nem sikerül, és ebben bizony benne van az a tény is, hogy az emberi faj férfi egyedei bizony nem kifejezetten hatékony spermiumtermeléssel rendelkeznek, mely az utóbbi években ráadásul komolyan romlani is kezdett.

Nem hatékony?

Sajnos azt kell mondjuk, hogy bizony nem az. A szervezet itt a nagy számok törvénye alapján működik, és az eredményessége napjainkra nem éppen kitűnő. Ez nem azt jelenti, hogy siralmas mennyiségben állít elő a férfiak szervezete spermiumot, hanem azt, hogy egy egészséges férfi szervezet is elképesztően sok hibás spermiummal dolgozik.

Mit jelent, hogy hibás?

A hibás spermium kifejezés több részletre is vonatkozhat. A hímivarsejtek mozgása, kinézete és a szállított örökítőanyag is sérülésveszélynek van kitéve. Ha egy spermium mozgása sérül, akkor vagy egyáltalán nem halad, vagy a haladása nem egyenes – azaz szegény csak körbe – körbe tornázza magát, de így a tényleges célja már nem megvalósítható. Gond lehet az is, ha a spermium alaki eltérést mutat – azaz például több farokkal rendelkezik, vagy egyéb módon tér el a normálistól. Ezek a hímivarsejtek ugyanis nem elég hatékonyak – az alaki elváltozás rendszerint komoly hátrányt jelent – így szintén nem képesek beteljesíteni a végzetüket.

 

Hibás lehet egy spermium örökítőanyaga, illetve más részletei is. A hibás DNS, RNS és hasonló anyagok sajnos nem feltétlenül eredményezik azt, hogy a spermium életképtelen, vagy nem mozog megfelelően. Egy hibás örökítőanyaggal rendelkező spermium képes lehet a megtermékenyítésre, de így sajnos jelentősen megnő a genetikai betegségek, a koraszülés vagy a vetélés kialakulásának esélye.

És hogy mennyi lehet a hibás spermium “normál” esetben? Nos, a termelt spermiumok csupán 1-2%-a nevezhető tökéletesnek – ám alapesetben ez bőven elegendő ahhoz, hogy egy egészséges, termékenységi gondoktól mentes férfi egy ugyancsak egészséges nővel egy éven belül képes legyen családot alapítani.

Miből adódik a hiba?

A spermiumtermelés hibái természetesen is jelen vannak- ez a fentiekből kiderül. A meddőség jelentkezése esetén azonban a hibás spermiumok száma, vagy éppen a spermiumok mennyisége változik számunkra rossz irányba. Ennek számos oka lehet, a betegségektől elkezdve a genetikai tényezőkig, a leggyakrabban azonban az életvitelünk, a környezeti ártalmak fejtik ki romboló hatásukat.

“Néhány 10 évvel ezelőttig a normál spermiummennyiség 200 millió/ml volt a WHO ajánlása alapján. Ez mára hivatalosan is 100 milli/ml-re csökkent, mert mára ez a mennyiség vált általánossá. Ez pedig drasztikus csökkenés, ami természetesen azt is magával hozza, hogy világszerte egyre több férfi küszködik termékenységi problémákkal” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Az is tény, hogy a világon jelenleg minden negyedik ember tápanyaghiánnyal néz szembe – sokszor úgy, hogy erről még csak nem is tud -, ez pedig a test bizonyos működéseiben okoz hátrányokat. Nyilván nem azokban, melyek a létfenntartáshoz szükségesek, hanem azokban, melyek “elhanyagolhatóak”, és ide bizony a termékenység is beletartozik.

Fotó: 123rf.com

Hogy miért jön létre a tápanyaghiányos állapot?

A környezeti ártalmak, a helytelen étkezés, mozgáshiány és a stressz összefogása miatt. Ezek mindegyike komoly plusz energiatermelést igényel a testtől. A védekezéshez, a rombolás kompenzálásához tápanyagokra van szüksége a testnek, és ha a bevitel nem megfelelő, akkor máshonnan kell ezeket elvonnia. A bevitel pedig az utóbbi 50 évben már nehézkesebben megoldható, hiszen azóta kezdett rohanni a világ, elterjedni az ülőmunka, fokozódik a mindennapos stressz és emellett az élelmiszerek beltartalma (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) fokozatosan, de drasztikusan csökkent. Következésképpen mára kizárólag étkezéssel fenntartani a megfelelő tápanyagellátottságot kifejezetten nehéz lett.

Segítség

A kialakult problémák orvoslásában is kulcsszerepe van a megfelelő tápanyagellátottságnak, de ha azt már önmagában is nehéz elérni, akkor a többletigények kielégítése még problémásabb. Ebben jelenthet jó segítséget a férfivitamin, de ehhez meg kell felelnie néhány alapvető kritériumnak.

Az egyik, a megfelelő anyagtartalom. Ahhoz, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobban segítsék a szervezetet fontos, hogy szerves kötésben legyenek jelen (-citrátok és -glükonbátok pl.: cink-citrát, vas-glükonát), illetve, hogy a lehető legtöbb anyagot vigyük be egyszerre. A készítmény komplexitása révén az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, mint a vas és a D-vitamin kapcsolatában, vagy a cink és a réz esetében is. Ezek mellett pedig arra is érdemes figyelni, hogy a készítmény kifejezetten férfiaknak legyen kialakítva, hiszen a férfiak tápanyagigénye eltér a nőkétől!

A tápanyagpótlás fontos, de nem váltja ki a mozgást és az egészséges életmódot. A test normál működéséhez és a normál termékenységhez mindhárom tényezőre együttesen van szükség!

Olvasd el ezt is!

3 ok, ami miatt drasztikusan csökken a férfiak spermiumszáma

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.