A kezeletlen kismedencei gyulladás meddőséget is okozhat!

 

A kismedencei gyulladást igen könnyű más problémákkal összekeverni, ám a mielőbbi terápia igen nagy jelentőséggel bír a szövődmények elkerülése érdekében. Az állapot ugyanis kezeletlenül akár meddőséghez, méhen kívüli terhességhez is vezethet!

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza a kismedencei gyulladás tüneteiről, rizikóiról és kezeléséről beszélt.

orvos, meddoseg, terhesseg, nogyogyasz

Fotó: 123rf.com

A kismedencei gyulladás alatt a belső női nemi szervek gyulladásos állapotát értjük (ez kiterjedhet egy vagy több szervre is) , és elsősorban az aktív szexuális életet élő nőket érint. Leggyakrabban fertőzéses eredetű a probléma, azon belül is a szexuális úton terjedő kórokozók tehetők érte felelőssé, melyek a petevezetékeken át a kismedence területére kerülnek. Azok a leginkább veszélyeztetettek, akiknek több intim kapcsolatuk van, kezeletlen/nem megfelelően kezelt szexuális úton terjedő vagy húgyúti fertőzésük van (leggyakrabban chlamydia, gonorrhoea), illetve azok, akik valamilyen méhen belüli eszközt használnak. Érdemes megemlíteni, hogy nem csupán szexuális úton történő fertőzésekből származhat kismedencei gyulladás, így akár a gyakorinak számító bakteriális vaginózis szövődményeként is felléphet.

Könnyű mással összetéveszteni a kismedencei gyulladást

A kismedencei gyulladás tünetei egészen enyhék is lehetnek, így könnyű mással összetéveszteni. Gyakori például, hogy hólyaghurutnak gondolják a problémát, így aszerint is kezdik el otthon kezelni. Pedig igen fontos lenne az állapot mielőbbi diagnosztizálása és terápiája, hiszen könnyen okoz szövődményeket.

kismedencei gyulladás

Fotó: 123rf.com

A kismedencei gyulladás lehetséges tünetei

  • Alhasi fájdalom
  • Kontakt vérzés
  • Fájdalmas közösülés
  • Láz/hidegrázás
  • Gyakori vizelés (fájdalommal is járhat)
  • Szokatlan intim folyás (kellemetlen szag, állagváltozás)
  • Szabálytalan menstruáció

 

Megfelelő, idejében történő kezeléssel a szövődmények elkerülhetők

Nagyon fontos, ha a tüneteket tapasztalja, forduljon orvoshoz, egyrészt azért, hogy biztos diagnózist kaphasson (hiszen más is okozhatja a panaszokat), másrészt azért, mert ha nem kezelik a kismedencei gyulladást, akkor könnyen meddőséghez is vezethet, ugyanis ekkor elzáródhatnak a petevezetékek, tályogok keletkezhetnek, hegesedések léphetnek fel- és ezek nem csak meddőséget, de méhen kívüli terhességet is eredményezhetnek!

A diagnózis általában a panaszok ismeretével, fizikális vizsgálattal, vér-és vizeletvizsgálattal, valamint ultrahanggal felállítható, ám olykor egyéb képalkotó vizsgálatokra (CT, MRI), esetleg diagnosztikus  laparoszkopiára, méhtükrözésre is szükség van– mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza. A kezelése antibiotikummal történik, melynek időtartama alatt tartózkodni kell az együttlétektől! Nagyon fontos a kiváltó ok terápiája is (fertőzés esetén természetesen a partnert is kezelni kell), hiszen ennek hiányában a kismedencei gyulladás vagy nem szűnik meg teljesen, vagy időközönként vissza-visszatér!

Mik azok a tápanyahiányos állapotok és mi közük a meddőséghez?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.