3 ok, ami miatt drasztikusan csökken a férfiak spermiumszáma

Napjainkban minden negyedik pár meddőséggel küszködik, és az esetek több, mint felében a férfi oldalán keresendő a gond!

Ennek oka a tendenciálisan egyre csökkenő spermiumszámban is gyökerezik, mely sajnos a világon mindenhol jelen van, és egyre több férfit érint. De mégis, mi lehet az oka annak, hogy ilyen ütemben csökken a spermiumszám, és ilyen mértékben “terjed” a férfi meddőség?

Betegség

A férfiak csökkent spermiumszámának hátterében betegségek is állhatnak. A “legrosszabb” eset az, amikor az ok genetikai eredetű, ez ellen ugyanis sajnos mai ismereteink szerint nem tudunk tenni semmit. A betegségek között előfordulhatnak hormonális, vagy anyagcsere folyamatokat érintő kórok is. A gyulladások és daganatok is okozhatnak ilyen kórképet, bár az is igaz, hogy jellemzően nem akkor szembesülünk ezekkel a gondokkal, amikor kiderül az alacsony spermiumszám.

A betegségek többsége kezelhető, ehhez szakorvos segítsége szükséges. Jó hír, hogy a kezelés hatására sok esetben a meddőség, illetve az alacsony spermiumszám is gyógyul, helyreáll, vagyis a családalapítás előtt megszűnik az akadály!

Fotó: 123rf.com

Környezeti ártalmak

Az alacsony spermiumszám kiváltója lehet a környezeti ártalom is. Sajnos ez egy kicsit “nesze semmi fogd meg jól” indok, hiszen a környezeti ártalmak közé igazából bármit be lehet illeszteni. A légszennyezettség, a stressz, a vegyi anyagokkal való találkozás, de akár ide sorolható az élelmiszerek kemikália tartalma is. Szóval a skála igen széles, de mind ugyan ott támad.

“A környezeti ártalmak sok esetben közvetve is komoly károkat képesek okozni, hiszen különböző betegség kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. Az ellenük való védekezés azonban lehetséges. A stressz ellen a nyugalom, és az antioxidánsok bevitele jelenthet megoldást, a méregtelenítésben a mozgás hatalmas segítséget nyújt, a test általános állapotán pedig a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő bevitelével lehet nagy mértékben javítani” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Tápanyaghiány – életmód

A harmadikként megjelölt ok érdekes, ugyanis mindkét előző okot magában foglalja, talán csak a genetikai tényezők képeznek ez alól kivételt. A betegségek, környezeti hatások miatt létrejövő problémák szinte minden esetben a nem megfelelő tápanyagellátottságra vezethetőek vissza. Ez egyszerűen érthető, hiszen, ha a vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság ideális, a tápanyagraktárak tele vannak, akkor a romboló hatásokat a szervezet könnyen kompenzálja, igaz, ehhez sok tápanyagot használ el. És ez a probléma…

Fotó: 123rf.com

Jelenleg a világon nagyjából minden negyedik ember tápanyaghiánnyal küszködik, és többségük még csak nem is tud róla. Ennek ugyanis sok esetben nincsenek jól elkülöníthető és felismerhető tünetei, de attól még jelen vannak. A tápanyagraktárak kiürülése pedig különböző kórképek kialakulását okozza: a vasraktárak kiürülése vashiányos vérszegénységet eredményez, a magnézium raktárak ürülése izomgörcsökkel, dekoncentrációval járhat, foghulláshoz, csontgyengeséghez vezethet.

A tápanyaghiány visszafordítható – és ami a legszebb, ez sok esetben helyrebillenti a test egyensúlyát is, vagyis az életmódbetegségeket is orvosolhatja! Ehhez a tápanyagok megfelelő arányú, és megfelelő minőségű bevitele szükséges. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az anyagok felszívódása lényegesen jobb szerves kötések mellett (-citrát, -glükonát), így hasznosulásuk 80%-kal is javulhat. A tápanyagokat érdemes komplex formában bevinni, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását is!

A rossz oldala a dolognak, hogy sajnos a tápanyagpótlást napjainkban már szinte lehetetlen étkezéssel megoldani – még a tápanyagok szintjének fenntartását is nehéz! Ennek oka a vegyszerezés, a környezeti ártalmak, ezek ugyanis nem csak az emberekre, hanem minden élőlényre, így az élelmiszer alapanyagokra is komoly negatív hatást gyakorolnak. A modern vitaminkészítmények azonban a fent említett kritériumokkal ideális kiegészítői lehetnek az egészséges táplálkozásnak és mozgásnak, ezzel gyorsabban és biztosabban billenthetik helyre a test egyensúlyát, ezzel együtt például a spermiumtermelést is!

Olvasd el ezt is!

Tegyük tisztába a tévhiteket a spermiummal kapcsolatban!

Forrás: https://napidoktor.hu/index