A halál misztikuma, avagy a modern valóság

Visszatérni a halálból? Lehetséges, de ehhez különbséget kell tenni a biológiai és a klinikai halál között.

Az egyik legmisztikusabb dolog, amely foglalkoztathatja az embert élete során, a halál kérdése. A vallás, a művészet, az irodalom és valamennyi nagy gondolkodó megpróbált magyarázattal szolgálni ezzel kapcsolatban.

A modern kor és az orvostudomány folyamatos fejlődésének következtében, fokozatosan tolódik ki az ember átlagosan megélhető kora, köszönhetően a gyógyszerese kezelésnek, műszereknek, a szervátültetésnek és az újraélesztésnek egyaránt. Éppen ezért szükség van rá, hogy a klinikai és a biológiai halál között különbséget tegyünk.

Az idő

Nagyon fontos tényező a biológiai, és a klinikai halál megállapításánál az idő. A biológiai halál állapota visszafordíthatatlan, mely során a szervezet működése végérvényesen leáll és nincs mód sikeres újraélesztésre. Ezzel szemben klinikai halálról akkor beszélünk, ha a testben csupán átmenetileg szűntek meg az életjelenségek, mint az agyműködés, a légzés vagy a keringés. Ez egy visszafordítható folyamat, ahol az orvosok folyamatosan versenyt futnak az idővel.

Visszatérni a halálból

A klinikai halál állapotában átmenetileg áll le a szív működése, ezzel együtt a keringés, a légzés és az agyi funkciók, viszont attól függően, hogy mikor következett be a halál, lehetőség van a sikeres újraélesztésre. Ezt befolyásolja a testet körülvevő hőmérséklet. Az idő menthetetlenül ketyeg, így a teljes agyhalál beálltáig átlagosan 3-4 perc áll az orvosok, mentősök rendelkezésére, hogy megmentsék a pácienst.

halal5

Mi történik ez alatt?

Az életfontosságú szervek sejtjei, a szív leállása után csak egy nagyon rövid ideig bírják ki károsodás nélkül. Az oxigénhiány roncsolja a szöveteket, de ez a különböző szervek esetében eltérő idő alatt következik be. Az egyik legérzékenyebb mindközül, az agy.

Ha sikerül újra beindítani a szív működését, viszont túl sok idő telt el a leállás óta, az agyhalálhoz vezet. Ebben az esetben nem tekinthető sikeresnek az újraélesztés, mivel a test nem lesz képes agyi funkciókkal irányítani önmagát.

Külső tényezők

Ez az idő meghosszabbítható, ha alacsony a hőmérséklet – ezért végeznek műtéteket hypotermiában -, illetve módosító tényező a személy kora. Így újszülöttek esetében, akár 72 óra után is vissza lehet hozni a kicsit a klinikai halálból, anélkül, hogy az agya károsodna!

Irreverzibilitás

A biológiai halál során a szervezet működése visszafordíthatatlanul áll le. Ekkor megszűnik a légzés, illetve a keringés és reflexek sem érzékelhetőek. Az életfunkciók végleges megszűnése után jelentkezik a hullamerevség, majd a hullafoltok a testen.

Még a hihetetlen gyorsasággal fejlődő orvostudomány sem tudja megakadályozni, és visszafordítani a biológiai halált. Az élet körforgásának része, hogy minden élő szervezet az idő előrehaladtával megszűnik létezni, bár ezt nekünk, embereknek néha különösen fájdalmas felfogni és feldolgozni.

Forrás: