10 + 1 ok, amiért az állandó éhség fennállhat

Akár komoly betegség is megbújhat mögötte

Szervezetünk az ételekre támaszkodik, amikor energiára van szüksége – normális tehát, ha éhesnek érezzük magunkat, amikor órákig nem ettünk. Ám ha az éhség állandóan fennáll, annak komoly okai is lehetnek.

Testünk az élelmiszerek fogyasztására támaszkodik, ha energiára van szüksége – a korgó gyomor tehát teljesen normális, amikor jó ideje nem ettünk. Más kérdés azonban, mi a helyzet, ha az éhség szinte folyamatos?

Ilyen esetben fontos utánanézni, kivizsgáltatni magunkat, mert az állandó éhség bizony komoly betegségről is árulkodhat. Milyen okai lehetnek?

 1. Diabétesz

Szervezetünk az ételekben levő cukrot glükózzá alakítja. Ám ha valaki cukorbeteg, a glükóz nem éri el a sejteket. Vizelet formájában távozik és arra késztet, hogy együnk többet. Az 1-es típusú diabétesszel küzdő emberek például állandóan ehetnek, mégis súlyt veszítenek.

Amellett, hogy folyamatos az éhség, a diabéteszt jelzi még az extrém szomjúság, a gyakori vizelési inger, a megmagyarázhatatlan fogyás, zavaros látás, hosszú ideig gyógyuló vágások és zúzódások, a talpon érzett dörzsölődés vagy fájdalom és a kimerültség.

Foto: 123rf.com

 1. Alacsony vércukorszint

Az éhség oka lehet a hipoglikémia is – ez azt jelenti, hogy a szervezetben a glükózszint nagyon leesik. Ez gyakori a diabéteszeseknél, de más egészségügyi problémák is kiválthatják, így Hepatitis, veserendellenességek, a hasnyálmirigy neuroendokrin daganata (inzulinóma) vagy az agyalapi mirigyek problémái. Súlyos esetekben a hipoglikémiások részegnek tűnhetnek – nehezen járnak és zavarosak a szavaik. Tünet még a szorongás, a fakó bőr, az izzadás, a száj körül érzett bizsergés, s az olyan érzés, mintha a szív ugrálna.

 1. Alváshiány

Az állandó éhség oka alváshiány is lehet. Ha nem pihenünk eleget, az hatással lehet az éhséget kontrolláló hormonokra. Az alváshiánnyal küzdő embernek nagyobb az étvágya, s nehezebben érzi magát telítettnek. Jellemzőbb az is, hogy zsírban gazdag, nagy kalóriás ételeket kíván.

Az alvásdeficit egyéb hatásai a hangulatváltozások; az illető nehezen marad éber; ügyetlen lehet, baleseteket okozhat; a nap folyamán nem egykönnyen marad ébren és a súlya gyarapodni kezd.

 1. Stressz

Ha szorongunk vagy feszültek vagyunk, szervezetünk kortizol hormont szabadít fel – ez szintén lehet az állandó éhség oka.

Stressz hatására számos ember cukros, zsíros ételeket enne, így próbálja a szervezet „lekapcsolni” az agy azon részét, amely a szorongást kiváltja.

Egyéb tünetek még a haragos kitörések, a kimerültség, fejfájás, alvásproblémák, zaklatott gyomor.

 1. Étrend

Nem minden étel telít ugyanolyan módon vagy ugyanannyira. Az éhség csökkentésére legjobb fehérjében vagy rostban gazdag élelmiszereket fogyasztani – sovány húst, halat, tejterméket például. A rost kiváló forrásai a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabona és a bab is.

Az egészséges zsírok, így a dió, hal, napraforgó olaj csökkenti a koleszterinszintet, s remekül hozzájárulnak egy kiegyensúlyozott étrendhez, amely kellően telít is bennünket.

A péksütemények, fehér kenyér és a csomagolt ételek, gyorsételek ellenben nélkülözik a számunkra fontos, jelentős tápanyagokat, egészségtelen szénhidrátokban gazdagok. Ha ezekből eszünk sokat, az szintén lehet az állandó éhség oka, mivel gyorsan éhesek leszünk utánuk és többet is ehetünk a szükségesnél.

tabl

Fotó: 123rf.com

 1. Gyógyszerek

Egyes orvosságok hatására több ételre vágyunk. Az antihisztaminok – amelyekkel allergiákat kezelnek -, például ismertek erről, de ilyenek az antidepresszánsok, szteroidok és egyes diabétesz-gyógyszerek, antipszichotikumok is. Amennyiben egy új gyógykészítmény alkalmazása óta hízunk, konzultáljunk orvosunkkal arról, hogy másikra lenne szükségünk.

 1. Terhesség

A várandós kismamák gyakran tapasztalnak jelentős ugrást az étvágyukban. Ez a szervezet módszere arra, hogy a kisbaba biztosan megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson. A legtöbb nő terhessége első 3 hónapjában 1,8-2,7 kilót hízik, illetve hetente 1 kilót ezt követően a második és harmadik trimeszterben.

A terhesség egyéb jele a vérzés elmaradása; a gyakori vizelési inger, a zaklatott gyomor, a mellek érzékenységének fokozódása vagy megnövekedése.

 1. Pajzsmirigy-problémák

Az állandó éhség oka lehet a pajzsmirigyünk is. A pajzsmirigy pillangó alakú mirigy a nyakban, mely hormonokat termel – ezek szabályozzák a test minden szervének működési sebességét. Ha pajzsmirigyünk túl keményen dolgozik, hyperthyreosisban szenvedünk. A megnagyobbodott pajzsmirigy mellett ennek tünete a gyors pulzus, az idegesség, normálisnál nagyobb mértékű izzadás, izomgyengeség, szomjúság (az ivás ellenére is).

 1. Diétás üdítő

Sokan isznak cukormentes üdítőt annak érdekében, hogy kevesebb kalóriát fogyasszanak – ám az ezekben az italokban megtalálható cukrok azt az üzenetet továbbítják az agynak, hogy számíthat kalóriára, amelyet energiaként használhat – ha a test mégsem kap semmit, bekapcsolja az „éhségkapcsolót”, s arra biztat, hogy ételből jussunk kalóriához. Amennyiben a diétás üdítő tesz éhessé, észre fogjuk venni, hogy fejfájást, cukor iránti sóvárgást, hízást is tapasztalunk.

Fotó: 123rf.com

 1. Dehidratáció

Állandó éhség vagy csak szomjúság? Nem mindig lehet megmondani a különbséget, milyen jelzést kapunk a testtől. A dehidratációnak azonban egyéb jelei is vannak: szédülés, fáradtság, ritkább vizelés (vagy a vizelet sötét színe). Egyes kutatások kimutatták: ha evés előtt vagy közben vizet iszunk, kevesebb kalóriától is telítettebbnek érezzük magunkat.

 1. Számít, mennyit mozgunk

Testünk kalóriát éget, amikor mozgunk. Ez az anyagcsere felpörgetéséhez vezet, s ezen folyamat alkalmával a szervezet energiát használ. Egyes embereknél ez szintén lehet az éhség oka.

Hedonikus éhség – Avagy miért nem kontrollálható olykor az evés?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php