Veszélyes az időskori dehidratáció

A 85-99 éves kor közötti idősek hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba dehidratáció miatt, mint a 65-69 év közöttiek. Az időskori kiszáradás gyakran súlyos, esetenként életveszélyes lehet. Ausztráliától Svédországig világszerte 12 ország, köztük számos helyi, valamint európai, illetve nemzetközi szervezet hívja fel a figyelmet a problémára a Nemzetközi Táplálkozás és Hidratáció Héten (Nutrition and Hydration Week) március 16 és 22 között. A kezdeményezéshez idén először Magyarország is csatlakozott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) képviseletében.

Az időskori dehidratáció rengeteg veszéllyel jár. Súlyos, sokszor életveszélyes sérüléseket okozhat egy-egy kiszáradás miatti esés. Emellett a dehidratáció húgyúti fertőzéseket, tüdő- és fogproblémákat, vesekövet, székrekedést eredményez, illetve csökkenti az agyműködést.

Időskorban, elviekben ugyanúgy kb. napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, mint egy átlagos felnőttnek, mégis, néhány, a korral járó változás miatt sokkal gyakrabban lép fel náluk kiszáradás. Az idősek több gyógyszert szednek, ami növelheti a vizelettel távozó folyadék mennyiségét a szervezetből, blokkolhatja a szomjúságérzetet és egyéb módokon is befolyásolhatja a hidratáltságot. Sok idős valamilyen formában akadályoztatva van a mozgásban, ezért szándékosan korlátozza a vizelési gyakoriságot és kevesebb folyadékot iszik. A vese folyadékmegtartó képessége csökken, így a vizelettel több víz ürül ki. Mivel az idősek memóriája is általában romlik, gyakran megfeledkeznek az ivásról.

víz

Mit tehetünk idős családtagjaink megfelelő folyadékbevitele érdekében?

  • Sok időskori betegség és állapot speciális étrendet igényel – mint a cukorbetegség, emésztési problémák, nyelési nehézségek – fontos, hogy ehhez is igazítsuk a napi folyadékbevitel mennyiségét és milyenségét.
  • Az időseknek sokszor nehezükre esik az ivás, a nagyobb víztartalmú ételeket – levest, főzeléket, joghurtot – viszont szívesebben fogyasztják.
  • Ha rágási-, nyelési nehézségek miatt nem tudnak megbirkózni a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, készítsük el ezeket párolva, rakott vagy töltött formában; áttörve-pürésítve mártásnak, levesnek vagy turmixnak.
  • A hőség többlet vízveszteséggel jár, ezért figyeljünk arra, hogy a szobában mindig megfelelő hőmérséklet legyen.

Az MDOSZ évek óta szakmai partnere az Európai Hidratációs Intézetnek (EHI), amely együttműködés keretén belül folyamatosan juttatjuk el a szakemberek és a lakosság részére a folyadékfogyasztással összefüggő információkat. 2015-ben az EHI is Szövetségünkkel egyidőben csatlakozott a Táplálkozás és Hidratáció Héthez. Szándékunkban áll az elkövetkezendő évben is folytatni a kezdeményezést, és a lehetőségeinkhez mérten tovább bővíteni.

Forrás: