Top 5 tipp a cserepes ajkak ellen – Milyen módszerek válnak be?

Hogyan védhetjük meg a szánkat a hidegben?

A téli időszakban sajnos gyakori jelenség a száj kellemetlen kirepedezése, a cserepes ajkak megjelenése. Milyen módszerek állnak rendelkezésünkre, hogy ezt elkerüljük?

Nem ritka, hogy a hideg beköszöntével a száj sem olyan szép és kellemes tapintású, mint jó időben. A problémát jobb megelőzni, ám ha már kialakult, kezelésére is léteznek hatékony – és természetes – módszerek. Fontoljuk meg az alábbiak alkalmazását!

1. Óvjuk meg az ajkakat: a legkézenfekvőbb módszerek közé sorolható a védelem. Mielőtt kimegyünk a hideg, száraz levegőre, kenjünk a szájra nedvesítő krémet vagy balzsamot, amely napvédőt is tartalmaz. Majd fedjük be a szánkat sállal. Ha kinn vagyunk, gyakran ismételjük az ajkak bekenését.

2. Kerüljük a száj megnyálazását a hidegben: a nyál hamar elpárolog, az ajkak viszont szárazabbá válnak, mint mielőtt megnyaltuk volna őket. Ha hajlamosak vagyunk erre a szokásra, kerüljük az ízesített ajakápolókat – mert előfordulhat, hogy csak még többször megérintjük majd a szánkat a nyelvünkkel.

3. Maradjunk hidratáltak: a cserepes ajkak elkerülése nemcsak közvetlen módszerekkel lehetséges – segíthetünk a problémán azzal is, ha sok folyadékot iszunk, otthonunkban pedig nedvesítjük a levegőt párásítóval.

Fotó: 123rf.com

4. Kerüljük az allergéneket: van mód elkerülni az irritáló, allergiát kiváltó anyagokat, amelyek kozmetikai vagy bőrápolási termékekben előfordulnak. Ilyenek a festékek, illatok is.

5. Lélegezzünk az orrunkon át: nem túl előnyös módszer a szájon át venni a levegőt, azzal ugyanis ismét fokozzuk a cserepes ajkak kialakulásának esélyét. 

Amennyiben a cserepes ajkak súlyos problémát jelentenek és a száj nem reagál a fent leírt módszerek egyikére sem, érdemes konzultálni egy orvossal. Ritka esetben a cserepes ajkak háttérben meghúzódó, komolyabb gondra, betegségre is utalhatnak.

Berepedő száj: mi használ a hidegben igazán?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.