Tartós orrdugulás: sok embert érint, fontos mielőbb kezelni

Ha tartós orrdugulástól szenved és nem fordul időben orvoshoz, könnyen megtapasztalhatja a rhinitis medicamentosa tüneteit.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy pontosan mi ez a kórkép és mit tehetünk ellene.

 tartós orrdugulástól a szövődményekig

Ha valaki elhúzódó orrdugulástól szenved, jelentősen megnehezíti a mindennapjait. A nappali munkavégzésre, az étkezésekre és az éjszakai pihenésre is rányomja a bélyegét, ha folyamatosan bedugult orral, szájon át lélegezve kell végeznünk. A bosszantó tünet ellen sokan a legegyszerűbben elérhető megoldást választják: a nátha esetén használt, ún. lohasztó orrspray segítségével enyhítik a panaszaikat. Csakhogy a leggyorsabb megoldás, mint gyakran, most sem a legjobb. A lohasztó orrspray, ha az előírtnál hosszabb ideig használjuk, kellemetlen szövődményeket okozhat.

Foto:123rf.com

Rhinitis medicamentosa egy külön kórkép, ahol a folyamatos és tartós orrspray használat miatt károsodik az orrnyálkahártya normál működése. Hozzászokik a beteg, egyre nagyobb mennyiséget, egyre gyakrabban kell használnia. Ez a kockázat gyakorlatilag az összes recept nélkül kapható, érszűkítő hatású, nátha esetén használt orrspray esetében fennáll, ha a leírástól eltérően túl hosszú ideig és túl gyakran használjuk – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

Az orrcsepp vagy orrspray-függőség

Rhinitis medicamentosa is kialakulhat orrcsepp-függőség miatt.Orrcseppet vagy orrsprayt kezdetben azért használunk, hogy újra szabadon lélegezhessünk az orrunkon keresztül. Ám ha az orrdugulás oka nem egy felsőlégúti betegség, ami nagy valószínűséggel az orrcsepp előírt alkalmazási idején belül el is múlik, akkor akár rá is szokhatunk a készítményekre. Nem ritka, hogy valaki hetekig-hónapokig él orrspray által biztosított szabad orrlégzés mellett. Ilyen esetben valóban beszélhetünk orrcsepp-függőségről. A leszokás azért nehéz, mert a betegnek egyre nagyobb dózisra van szüksége az orrdugulás megszüntetéséhez.

 

A lohasztó orrspray ugyanis az orrnyálkahártyában lévő apró ereket húzza össze, így csökkenti az orrdugulást okozó duzzanatot. Ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon, vagy ideig használjuk, akkor az orrcsepp vagy orrspray az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsodik a működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat.

 

Így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. A beteg emiatt még többször fúj, vagy csepegtet az orrába, így kialakul egy körforgás, amiben „függővé válik” az adott terméktől, hiszen egyre többet fogja használni, hogy az általa okozott orrdugulást mérsékelje. Ha ez a folyamat hosszabb időn át is fennáll, akkor a betegnek már nem csak a folyamatos orrdugulással kell szembenéznie, de az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni.

Így lehet megelőzni

Ha tartós orrdugulástól szenved, forduljon mielőbb fül-orr-gégészhez! Elhúzódó orrdugulást többek közt légúti allergia, orrpolip, krónikus orrmelléküreg-gyulladás, reflux is okozhat. Ilyen esetben a kiváltó okot kell megkeresni és kezelni. Nem a gyors megoldást nyújtó lohasztó orrspray jelenti tehát a hosszútávú megoldást, hanem az orrdugulást kiváltó ok kezelése, melynek segítségével a szövődményeket is megelőzhetjük.

Poratka is okozhat tartós orrdugulást

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.