Szokásod a késés? – 7 tipp, hogy leszokj róla!

Egy krónikus késésben szenvedő ember valójában nem szeretne megbántani másokat, mégsem képes leszokni arról, hogy később induljon el az elvártnál. Pedig a késés kiiktatása nem olyan nehéz. Lássunk hozzá néhány hatékony tippet!

Íme egy kis segítség notórius késés esetén!

Amennyiben már magunk is nagyon unjuk, hogy számtalanszor kell késés miatt bocsánatot kérnünk, szabadkoznunk, sőt pánikolnunk, még mindig nem késő tenni ellene. Azon felül, hogy nem bántunk meg és hozunk sokszor kellemetlen helyzetbe másokat, még egy nagy előnnyel bír a pontos érkezés: sokkal nyugodtabb lesz az életünk!

Az emberek jó részének szokása a késés, s még csak azt sem lehet mondani, hogy élveznék a helyzetet – egyszerűen csak nem tudnak tenni ellene. Ráadásul, a késéssel küzdőket mások hajlamosak rendszerezetlen, megzavarodott, figyelmetlen, énközpontú személyiségnek tartani. Nos, ez felettébb kellemetlen.

De mit tehetünk a késés ellen? Hogyan lehet leszokni róla? Szakemberek szerint az alábbi tippeket kell igénybe vennünk.

1. Először is, ismerjük be, hogy problémánk van.

Lehetséges, hogy nem mindenki tart minket késősnek, ám nem tudják: azért, hogy időben ott üljünk a munkahelyünkön, kihagytuk a reggeli edzést, vagy korábban 2 repülőt késtünk le, mert a késés szinte védjegyünkké vált. Tehát, mi magunk tisztában vagyunk azzal, hogy baj van. Ismerjük be végre és szögezzük le magunkban, hogy teszünk ellene!

2. Kérdés: mi a késés oka?

Számos okból lehet valaki krónikus késő, ám a leggyakoribbak különféle dekoncentrációs gondok: nem tudják, mit hová raktak el, könnyen összezavarodnak vagy elfelejtenek dolgokat.

Más okai is lehetnek viszont: van, aki élvezi a késéssel járó adrenalin-löketet. Más úgy gondolja, elég fontos személy ahhoz, hogy megvárják. Megint másnál a bűntudat játszik benne szerepet – mindig bűnösnek érzi magát valamiért, s így legalább oka van bocsánatot kérni.

Olyan is akad, aki túl sok dolgot szervez le vagy tervez be magának egyszerre, így aztán nem csoda, hogy késik. Nem kell! Vannak feladatok, amelyek valóban nem sürgősek, nem életbevágóak! Ne akarjuk ezeket egy találkozó vagy egy előadásra indulás előtt még gyorsan elintézni – ha nem érezzük szükségét, a késés sem fog előfordulni.

3. Tehát: mondj nemet a nem életbevágó dolgokra!

Az igazság az, hogy számos feladat várhat, amiről úgy gondoljuk, még ma meg kell csinálnunk. Gondoljuk csak át őket. Tanuljuk meg megkülönböztetni egymástól a fontosat és a kevésbé lényegeset! Sőt: ha pihenni, lazítani vágyunk, nem muszáj igent mondanunk egy baráti programra sem, relaxáljunk helyette otthon.

Okos eszközeink szintén elvonhatják a figyelmünket. Ha valahová készülünk, ne hagyjuk, hogy Facebook- vagy Instagram történések hátráltassanak! Nézzük meg őket később.

4. Készüljünk előre

Ez azt jelenti, hogy rengeteg időt nyerünk, ha este kikészítjük a másnapi öltözetünket, sőt, a gyermekekét is. Készítsük el előre az uzsonnát, amit magunkkal vihetünk. A táskánk legyen bepakolva, a kulcsok a helyükön. Ne hagyjunk magunknak esélyt arra, hogy valamivel túl sok ideig bíbelődjünk.

5. Számítsunk rá, hogy lehetnek nehézségek

Sokszor oka a késésnek a forgalom, egy kimaradt busz vagy metró, a parkolóhely hiánya. Megoldás: előbb kell elindulni, hogy még ha adódik is egy kis gond, emiatt ne kelljen elkésnünk!

6. Legyünk reálisak az idővel

Ne mondjuk azt magunknak: 10 perc alatt odaérek gyalog is, amikor ez lehetetlen. Reálisan tervezzük meg, hová mennyi idő alatt érkezünk meg, vagy mennyi idő kell egy adott dologra való elkészüléshez – s nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

7. A várakozási idő: érték

Ha időben vagyunk, még arra is marad lehetőségünk, hogy valahol várakozzunk kicsit. Gondoljunk bele, mi mindenre alkalmas ez a pár perc. Amíg várunk, megírhatunk egy üzenetet barátunknak, beleolvashatunk egy könyvbe, tanulhatunk valami újat, lebonyolíthatunk egy telefonhívást.

Kezdjünk hozzá ma!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.