12 koncentráció gyilkos, ami miatt bajban vagyunk – 2.rész

Nem titok: pár évvel ezelőtt még sokkal egyszerűbb volt koncentrálni, mint napjainkban. Manapság nem kevés dolog zavarhat meg minket, s nemcsak eltereli a figyelmünket, hanem dolgozni sem hagy bennünket. ADHD-vel, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral sem kell küzdenünk ahhoz, hogy nehezen kezeljük ezt a problémát. De azonosítani tudjuk a koncentráció-gyilkosokat!

Koncentrálni márpedig kell. Akár a munkahelyen vagyunk, akár otthon dolgozunk, akár levelet írunk vagy főzünk, a figyelmünkre szükségünk van. Manapság nincs könnyű dolgunk. Nem kell ehhez ADHD -vel (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sem küzdeni – számos olyan figyelemelterelő, koncentráció gyilkos eszköz van körülöttünk, amelyeknek nehéz ellenállni.

Előző cikkünkben 6 dolgot soroltunk fel, amelyek komolyan elterelik a figyelmünket. Lássuk a többit is!

7.Stressz: ha úgy érezzük, túl sok a dolgunk, számos teendő szakadt a nyakunkba, nehéz odafigyelni egy adott feladatra. Ráadásul, a szervezetre nem kis nyomást gyakorol a stressz. A nyak, a vállak befeszülnek, fejfájás gyötör, a szív gyorsabban verhet, megnehezítve ezzel is, hogy figyelni tudjunk.

10 dolog stresszevés ellen

Fontos megtanulnunk és gyakorolnunk néhány stresszoldási technikát ezen valódi koncentráció-gyilkos ellen. Ilyen a meditáció, mely segít megfékezni a stresszes gondolatokat s nem igényel nagy odafigyelést. Kutatók szerint azok az emberek, akik részt vettek egy 8 hetes meditációs tanfolyamon, sokkal jobban koncentráltak utána. Ha helyben nem találunk ilyen kurzust, online is próbálkozhatunk.

8.Fáradtság: az egyik fő koncentráció-gyilkos. A kevés alvás nemcsak a figyelmünket, a rövid távú memóriánkat is befolyásolja.

A legtöbb embernek szüksége van 7-9 óra alvásra. Ezért igen fontos, hogy a pihenést előtérbe helyezzük! A pihent agy tud igazán jól működni. Figyeljük meg azt is, hogy a nap mely óráiban vagyunk legéberebbek – a nehezebb feladatokat érdemes akkorra időzíteni.

9.Éhség: az agy tápanyagok nélkül nem működhet megfelelően. Vagyis, ha kihagyjuk az étkezéseket, különösen a reggelit, máris szemben állunk egy koncentráció-gyilkossal. Kutatások szerint a figyelem és a rövid távú memória megsínyli, ha nem eszünk.

Fogyasszunk minden nap reggelit! Olyan ételeket együnk, amelyekben sok a fehérje: sajtot, diót. Az egyszerű szénhidrátokat inkább hanyagoljuk, mint amilyen az édesség, a tésztafélék. Válasszunk inkább komplex szénhidrátot: teljes kiőrlésű lisztből készült ételt.

autoimmun betegség, fáradt, stressz, laptop, zaklatás

Fotó: 123rf.com

10.Depresszió: sokan gondolják, hogy a szomorúság egyenlő a depresszióval. Ám a depresszió komoly koncentráció-gyilkos, a figyelem hiánya a hangulati zavar egyik fő jele. Nem tudunk figyelni, mert üresnek, közömbösnek érezzük magunkat és reménytelennek a helyzetünket.

Fontos szakemberhez fordulni, ha felmerül a depresszió gyanúja. Kezelhető, csak segítséget kell kérni! Sok esetben a beszélgetős terápia is helyrehozza a pácienst.

11.Gyógyszerek: sajnos, egyes gyógykészítmények koncentráció-gyilkossá válhatnak. Többek között azok, amelyeket depresszióra adnak. Ha nagy a gyanúnk, hogy orvosság okozza a figyelemhiányt, olyan gyógyszerre van szükségünk, amelynek nincs ilyen mellékhatása. Beszéljünk orvosunkkal erről.

12.ADHD: a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar nemcsak a gyerekek problémája. Az ADHD-vel küzdő csemeték fele felnőttként is tapasztalja a probléma tüneteit. Klasszikus jele a rövidtávú figyelem – ezért is jelentős koncentráció-gyilkos az ADHD.

Összpontosítási problémák esetén, főleg, ha gyermekként is jellemző volt a dolog, szükséges konzultálnunk egy szakemberrel. Vannak módszerek ezen állapot javítására, beleértve a viselkedés-terápiát és a gyógyszereket is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.