Tippek a hidegre – Hova vihető a gyermek rossz időben?

Jó programok bármikor akadnak

Vajon milyen szórakozási lehetőségeket kínálhatunk a gyermek számára, ha odakint hűvös van, fúj a szél és akár már a hópelyhek is hullanak? A játszótér ilyenkor nem jön szóba, de kitalálhatunk egyéb programot is neki a rossz vagy hideg időben.

A gyerkőcöket kevésbé riasztja el a rossz idő. Miközben a felnőttek legszívesebben a kanapéra kucorodnának, takaróba bújva egy jó könyv vagy film társaságában, a lurkók kifogyhatatlan energiával szaladgálnak és akár most azonnal is nekivágnának a hideg, havas utcának.

Fotó: 123rf.com

Ha nem otthoni játékkal kötik le magukat, érdemes kitalálni számukra olykor egy-egy tartalmas, akár egész délutánra szóló programot. Szerencsére, vidéken és a fővárosban egyaránt találunk kifejezetten gyerekeknek szóló műsorokat, előadásokat és elfoglaltságokat. A játszóházak, művelődési házakban fellelhető különféle kézműves- és egyéb foglalkozások mellett akár színházba és múzeumba is vihetjük a csemetéket hideg vagy rossz idő esetén.

Színház, bábelőadás

A gyermek- és bábszínházak egész évben rendelkezésre állnak mesés előadásaikkal, amelyeket minden gyermek élvezni fog. Kifejezetten gyermekszínház a Kolibri Színház Budapesten, a Babszem Jankó Gyermekszínház Egerben és a Szentrendrei Gyermekszínház és Kreatív Színházi Stúdió.

Bábszínházat pedig országszerte találunk: Budapesten, Győrben, Zalaegerszegen, Pécsett, Veszprémben, Szombathelyen, Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Kecskeméten, Békéscsabán és Szegeden is beülhetünk egy szórakoztató előadásra hidegben, rossz időben.

Neveljünk olvasni szerető gyerekeket!

Természeti csodák és múltba révedés

Ha a természet csodáival, állatokkal, kísérletekkel lehet igazán lekötni a lurkó figyelmét, akkor a budapesti Planetárium, Tropicarium vagy a Csodák Palotája felülmúlhatatlan élmény lesz a számára.

A múzeumok is kínálnak bőven látnivalót a gyerekeknek – nemcsak rossz vagy hideg időben. A természettudományi és a mezőgazdasági múzeum különösen szórakoztató lehet számukra, de természetesen érdemes figyelembe venni azt is, milyen témák érdeklik a kisfiúkat és a kislányokat. A lányok örülhetnek a babamúzeumnak (Keszthelyen), a fiúk a hadtörténetiben vagy a vasúttörténeti parkban nézelődhetnek szíves örömest, s mindkét nem képviselőit érdekelheti a macimúzeum is, amelyet Rákóczifalván látogathatunk meg. S ha már játékok, a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely sem hagyható ki!

Barlangok mélyén

Üdítő szórakozás és nagy kaland az egész családnak egy barlang meglátogatása – ideális program rossz időben. Köztük az ismert aggteleki cseppkőbarlangé, de számos „rokonát” találjuk meg országszerte. A fővárosban a Pál-völgyi cseppkőbarlang és a Szemlő-hegyi barlang esik útba, a közeli Solymáron a Solymári Ördöglyuk, a Bükk helységben az Anna- és az István-barlang.

Esztergomban a Sátorkőpusztai barlangot, Tapolcán a tavasbarlangot, míg Abaligeten szintén cseppkőbarlangot tekinthet meg együtt a família.

A kisfiúk nagy kedvence lehet a csepeli- vagy a tamariskai domb alatt elterülő bunker is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu